Imunitatea naturală pentru varianta Delta - mult mai bună în timp, decât cea obţinută prin vaccinare. Nou studiu israelian
alte articole
Imunitatea câştigată pe cale naturală de persoanele care s-au recuperat după COVID-19 este mai bună decât protecţia acordată de vaccinare, potrivit unui nou studiu israelian.
Cercetătorii care au analizat datele din bazele de date de sănătate din august până în septembrie au descoperit că atât infecţiile cu COVID-19, cât şi cazurile severe au fost mai multe în rândul celor vaccinaţi decât în rândul celor care s-au recuperat după boală, aşa-numitul grup cu imunitate naturală.
De exemplu, cei imuni natural au avut o rată de infecţie de 10,5 la 100.000 la patru până la şase luni după recuperare, faţă de o rată de 69,2 la 100.000 în rândul celor vaccinaţi.
Numărul cazurilor severe a fost, de asemenea, mai mare în rândul celor vaccinaţi: 0,9 la sută din toate cazurile din acel grup au fost severe, comparativ cu 0,5 la sută din cazurile în rândul celor imunizaţi natural.
Cercetătorii au descoperit că protecţia împotriva infecţiei a scăzut în timp atât în rândul celor recuperaţi, cât şi în rândul celor vaccinaţi, dar scăderea a fost mai pronunţată în rândul celor vaccinaţi.
Ei au studiat, de asemenea, alte două sub-grupuri: oameni cu imunitate naturală care au primit mai târziu un vaccin şi oameni care au primit un vaccin şi s-au recuperat ulterior după o infecţie.
Ratele cazurilor au fost scăzute în ambele grupuri. Ei au dat cele mai mici rate de infecţie, iar cei imunizaţi natural, care au primit un vaccin, au avut numărul de infecţii cel mai mic.
„Am descoperit că protecţia împotriva variantei Delta scade în timp atât pentru persoanele vaccinate, cât şi pentru persoanele infectate anterior şi că o doză suplimentară restabileşte protecţia”, Yair Goldberg, profesor asociat la Institutul de Tehnologie din Israel, care a condus studiul pre-print (pdf) , a transmis către Epoch Times într-un e-mail.
Studiul a analizat eficacitatea vaccinului Pfizer-BioNTech COVID-19, cel mai utilizat în Israel.
Limitele studiului au inclus: existenţa datelor pe termen mai lung pentru cei recuperaţi comparativ cu celelalte grupuri; un număr nedeterminat de persoane dintre vaccinaţi despre care nu se ştia dacă făcuseră COVID-19 înainte de vaccin, şi care au fost, astfel, plasaţi în grupul vaccinaţilor; şi posibila deficienţă de detectare, apărută pentru că este mai puţin probabil ca cei imunizaţi natural să fie testaţi decât cei vaccinaţi.
Imunitatea poate fi măsurată prin existenţa anticorpilor, care protejează în primul rând împotriva infecţiilor, sau prin celulele T şi celulele B, care protejează în primul rând împotriva simptomelor severe.
„Acele celule imunitare nu dispar în timp”, a declarat Dr. Jeffrey Klausner, profesor la Facultatea de Medicină Keck de la Universitatea din California de Sud, într-un e-mail pentru Epoch Times.
Deşi nivelurile de anticorpi scad atât la cei imuni natural, cât şi la cei vaccinaţi pe măsură ce trece timpul de la recuperare sau de la vaccinare, ambele grupuri se bucură de protecţie de lungă durată împotriva simptomelor severe sau a morţii.
Cei imunizaţi natural sunt mai bine protejaţi atât împotriva infecţiilor, cât şi împotriva simptomelor severe, potrivit unui studiu amplu, care include cel mai recent studiu din Israel.
„Dacă aţi avut COVID înainte şi v-aţi recuperat, toate datele pe care le analizăm sugerează că aveţi o imunitate naturală beton, mult mai robustă şi mai cuprinzătoare decât imunitatea obţinută prin vaccin”, afirmă pentru Epoch Times dr. Paul Alexander, epidemiolog la Early COVID Care Experts, care a adunat 141 de studii despre imunitatea naturală – inclusiv un studiu major din Israel publicat în august.
Întrebarea care divide comunitatea ştiinţifică este dacă persoanele cu imunitate naturală ar trebui să se vaccineze. Cei care o fac sunt descrişi ca având „imunitate hibridă”.
Oficialii americani de la conducerea sectorului sănătăţii, inclusiv dr. Anthony Fauci, cât şi unii oameni de ştiinţă au încurajat vaccinarea în rândul celor imuni natural.
Ei indică studiile care arată că persoanele cu imunitate hibridă au cel mai înalt nivel de protecţie, cel puţin împotriva infecţiilor.
„Imunitatea hibridă - a persoanelor care au supravieţuit infecţiei iniţiale şi apoi au fost vaccinate – oferă o protecţie mai puternică decât orice”, a declarat pentru Epoch Times dr. David Boulware, medic de boli infecţioase la Universitatea din Minnesota.
Cercetătorii israelieni sugerează, de asemenea, o doză pentru cei imuni natural, dar nu toată lumea este de acord.
„Există puţine beneficii ale vaccinării după recuperarea de la COVID”, a declarat Dr. Harvey Risch, profesor de epidemiologie la Yale School of Public Health, pentru The Epoch Times într-un e-mail.
Alexander a remarcat că unele studii indică faptul că administrarea unui vaccin pacienţilor recuperaţi poate duce la o incidenţă mai mare a efectelor adverse şi că numărul de astfel de evenimente raportate la Sistemul VAERS, de raportare a evenimentelor adverse ale vaccinurilor, este mai mare decât pentru alte vaccinuri.
Boulware este de părere că o modalitate de a minimiza efectele adverse potenţiale este că cei recuperaţi să nu primească un vaccin timp de cel puţin şase luni după recuperare.