BBC: Poate învăţa Marea Britanie din experienţa României în combaterea traficului de fiinţe umane?
alte articole
România are una din cele mai mari rate de condamnări pentru trafic de fiinţe umane din Europa, iar unii activişti susţin că legislaţia dură a acestei ţări ar putea servi ca model pentru măsuri similare în Marea Britanie, relatează BBC, într-o anchetă televizată despre traficul de femei care ajung să se prostitueze în Regatul Unit.
Emisiunea Inside Out South East va fi difuzată luni seară pe postul BBC One.
'Experţi în servicii secrete au identificat România ca fiind una din cele mai mari ameninţări pentru Marea Britanie în ceea ce priveşte traficul de fiinţe umane. Dar este totodată şi o ţară despre care unii spun că este în avantaj prin faptul că recunoaşte că are o problemă şi se ocupă de aceasta cu pedepse maxime dure şi legi specifice', relatează jurnalista Emma Thomas, care a venit în ţara noastră pentru vedea dacă autorităţile britanice pot învăţa ceva din abordarea României.
Ea a avut acces la închisoarea Jilava, unde a realizat interviuri cu bărbaţi condamnaţi pentru trafic de fiinţe umane.
Intervievat de jurnalista BBC, Mike Emberson, reprezentant al organizaţiei caritabile Medaille Trust, se întreabă de ce în Marea Britanie nu există decât opt condamnări pe an pentru trafic de fiinţe umane, iar media în România este de peste 200 de condamnări pe an. El este de părere că Marea Britanie poată învăţa multe lucruri din abordarea României.
Emberson afirmă totodată că explicaţia pentru numărul mare de condamnări din România nu constă în faptul că traficul de fiinţe umane este mai răspândit, ci în legislaţia ţării noastre. Mike Emberson consideră că o singură lege întărită, 'bine gândită şi bine pregătită', i-ar ajuta mult mai mult şi pe procurorii din Marea Britanie.
Medaille Trust este o organizaţie caritabilă britanică, creată pentru a ajuta femei, tineri şi copii care au fost victime ale traficului de fiinţe umane.