Ilie Sârbu redeschide războiul cu PNL

Liderul grupului PSD din Senat, Ilie Sârbu, susţine că declaraţia liberalilor potrivit căruia Crin Antonescu ar putea câştiga alegerile prezidenţiale dacă PNL obţine 25% la europarlamentare, indiferent dacă ar exista sau nu un alt candidat din partea USL, este prea optimistă. În opinia lui Sârbu niciun alt partid în afară de PSD nu poate da de unul singur un candidat cu şanse reale la prezidenţiale.
Şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, dezbateri asupra Proiectului Legii Bugetului de Stat pe anul 2013. În imagine, Ilie Sârbu, Victor Ponta şi Crin Antonescu (Epoch Times România)
Epoch Times România
24.09.2013

Liderul grupului PSD din Senat, Ilie Sârbu, susţine că declaraţia liberalilor potrivit căreia Crin Antonescu ar putea câştiga alegerile prezidenţiale dacă PNL obţine 25% la europarlamentare, indiferent dacă ar exista sau nu un alt candidat din partea USL, este prea optimistă. În opinia lui Sârbu niciun alt partid în afară de PSD nu poate da de unul singur un candidat cu şanse reale la prezidenţiale.

În cadrul unui interviu pentru Gândul, Ilie Sârbu a vorbit despre poziţia preşedintelui referitoare la proiectul de exploatare minieră pe bază de cianuri de la Roşia Montană, protestele din Piaţa Universităţii, dar şi despre şansele de reuşită ale proiectului.

Deşi preşedintele PNL Crin Antonescu a afirmat recent că "momentul [dificil]" a fost depăşit şi USL merge înainte, nu încetează să apară declaraţii care măresc presiunea în interiorul USL.

Recent secretarul general al PNL, Eduard Hellvig, a declarat că "PNL şi-a propus 25% pentru alegerile europarlamentare la nivel naţional şi vă garantez că, dacă PNL obţine 25% la nivel naţional la europarlamentare în 2014, în decembrie îl vom avea preşedinte al României pe Crin Antonescu, indiferent că vom avea contracandidat din USL, indiferent ce se va întâmpla. PNL având o cotă electorală de 25% vă garantez că preşedintele PNL va fi şi preşedintele României”.

Întrebat cum răspunde acestor declaraţii, Sârbu a precizat că este ”un mesaj optimist. Este foarte complicat pentru orice partid să aibă un candidat la preşedinţie şi de unul singur să ajungă preşedinte. Nu şi pentru PSD”.

Acesta a fost un fel de mesaj de mobilizare în cadrul PNL, în opinia lui Sârbu, care a adăugat că ”fiecare dintre noi procedăm la fel. Nu am putea veni în faţa partidului şi să spunem pe noi nu ne mai interesează nimic şi pierdem. Nu trebuie să fim naivi să credem lucrul acesta”.

Liderul PSD a susţinut că mesajul potrivit căruia Antonescu va câştiga indiferent ce se va întâmpla este desigur ”un crez”, liberalii cred în acest proiect dar ”este foarte complicat pentru orice partid să aibă un candidat şi de unul singur să ajungă preşedinte”, cu excepţia PSD.

Dar în acest moment candidatul la prezidenţiale va fi dat de USL, însă ”dacă lucrurile degenerează sau dacă se ajunge la varianta pe care au exprimat-o colegii de la PNL, atunci sigur că lucrurile se complică”.

În ceea ce priveşte o posibilă stabilire a prezidenţiabilului USL pe bază de sondaje, Sârbu a explicat: „Poziţia noastră, a tuturor, a preşedintelui Ponta, noi toţi am spus şi am mers în ideea că nu vrem să ajungem la asta. Când ajungem la asta, lucrurile sunt încheiate, nu mai avem nevoie de sondaje. Noi nu trebuie să ajungem acolo. Deocamdată, Crin Antonescu este candidatul nostru. Cum Victor Ponta este premierul Coaliţiei”.

„Eu nu cred că s-a produs acea ruptură, schisma cea mare. Este loc pentru împăcare, eu nu sunt radical, decât dacă îmi dau seama că lucrurile nu mai merg”, a declarat liderul PSD referitor la relaţia Ponta – Antonescu.

Despre proiectul Roşia Montană

Întrebat cum vede poziţia preşedintelui Traian Băsescu referitoare la acest proiect, Ilie Sârbu a subliniat că acesta este „un ipocrit, ca întotdeauna”.

Despre poziţia preşedintelui PNL faţă de proiectul de la Roşia Montană, liderul PSD a precizat că ”domnul Antonescu a rămas consecvent cu ceea ce a spus: că nu îl interesează nici realitatea de acolo, nici avantajele proiectului, nimic, nu votează acest proiect. PNL a votat pentru Comisia parlamentară specială”.

În ceea ce priveşte votul din Parlament privind proiectul minier este clar că PNL nu votează proiectul, dar nu sunt singurii. ”PDL a spus asta, UDMR ştim poziţia dânşilor, PPDD la fel. Practic, nu are cum să treacă cu voturile pe care noi le avem. În mod practic nu poate să treacă”. Cât despre votul personal „eu aştept să văd raportul Comisiei, că de aceea am făcut o comisie specială. După ce va fi prezentat în plen, dacă argumentele vor fi foarte în favoarea raportului voi vota deschis, dacă nu vor fi convingătoare atunci sigur că nu voi vota”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor