"Îl promovaţi pe Ciucă cu un condamnat penal, asta ştiaţi?" - Fenechiu, explicaţii IREALE după maneaua lui Dani Mocanu
Cum justifică liberalii maneaua "Generalul Nicolae Ciucă", lansată în plină campanie electorală pentru prezidenţiale de Dani Mocanu, personaj condamnat penal şi acuzat de o serie de infracţiuni grave, inclusiv proxenetism şi trafic de persoane. Senatorul Daniel Fenechiu a venit cu explicaţii ireale pe această temă, în emisiunea "Studio politic" de la Digi24.
Jurnalistă: Manea de campanie pentru candidatul PNL la prezidenţiale. Cântăreţul Dani Mocanu, trimis în judecată în 2022 pentru tentativă de omor, dar acuzat şi de proxenetism şi trafic de persoane, a lansat o melodie în care îl promovează pe generalul Ciucă. Piesa s-a viralizat rapid şi a strâns deja sute de mii de vizualizări (aproape un milion - n.r.).
La finalul videoclipului, totuşi, Dani Mocanu a ţinut să transmită că maneaua este un act artistic şi că, de fapt, nu doreşte să influenţeze alegătorii. Însă liberalii au profitat de piesă pentru promovare electorală. Candidatul PNL la alegerile parlamentare Daniel Fenechiu a distribuit melodia într-o postare pe Facebook, spunând că "dacă o manea ajută la promovarea candidatului lor, atunci o va promova cu drag".
Colegii de partid spun, însă, că PNL nu are legătură cu o astfel de promovare. E alături de noi Daniel Fenechiu, cel care a promovat această manea. De ce aţi promovat maneaua? Cine o plăteşte? Pentru că am văzut acel cod de promovare electorală, ceea ce presupune că veţi cere bani statului pentru manea, pentru că l-aţi plătit pe Dani Mocanu să-i facă reclamă lui Nicolae Ciucă.
Daniel Fenechiu (PNL): Fundamental greşit. În ipoteza în care aş promova postarea pe Facebook, atunci cu siguranţă aş putea să cer bani. Pentru activitatea de raportare a unei manele pe contul meu, eu nu pot cere bani, pentru că e o activitate pur şi simplu manuală, în care am făcut...
Jurnalistă: Evident că nu dumneavoastră, partidul, domnule Fenechiu. Dar atunci de ce aţi pus acel cod de promovare electorală?
Daniel Fenechiu: Datorită faptului că, din dorinţa de a evita orice discuţii cu AEP-ul, pe tot ceea ce postez pe contul meu, pun codul de mandatar. Pe tot. Deci, indiferent că pun o postare politică din Parlament, care ar putea fi interpretată într-un fel, că promovez pe cineva, eu pun codul respectiv de mandatar pe de-o parte, ca să arăt că e o postare cu caracter electoral, pe de altă parte, pentru a evita orice discuţie.
Acum, ca să vă lămuresc cu postarea. Eu, în Bacău, mă ocup de o zonă care este în stânga Siretului. Este o zonă de oameni cărora le plac manelele. Circulând în această zonă, unde sunt circa 40 de localităţi, am constatat că manelele sunt muzica preferată a acestor oameni. Eu vreau voturi pentru PNL. Nu ştiu dacă e păcat că vreau voturi, dacă e condamnabil, dar în ipoteza în care văd că oamenii ascultă manele şi văd o manea care se referă la partid şi la candidatul meu, eu apreciez că această manea mă poate ajuta să promovez candidatul şi ideea. Este practic iniţiativa mea. Partidul nu are nicio legătură.
Au fost colegi de la partid care m-au sunat să şterg postarea. Însă dumneavoastră ştiţi că eu sunt un tip căpos şi fiind un tip căpos şi crezând că ceea ce am făcut este un lucru bun pentru electoratul căruia mă adresez, că una peste alta... eu nu cred că e vreun candidat care să spună: nu vreau voturi de la manelişti, nu cred că e vreun candidat care să spune nu vreau voturi de la cei care ascultă manele. Şi atunci să lăsăm la o parte ipocrizia şi să mergem pe teoria că dacă vrem voturi, ne adresăm fiecărei categorii de votanţi pe glasul lor, pe vorba lor, pe ce înţeleg ei.
Jurnalistă: Deci, dumneavoastră, acum sunteţi într-o goană după voturi, dispus la orice pentru aceste voturi. Vreţi voturile maneliştilor, aţi spus. Dar îl promovaţi pe Nicolae Ciucă cu un condamnat penal, asta ştiaţi? Am repetat ce aţi spus dumneavoastră. Poate sună diferit când o spun eu. Poate vă daţi seama ce spuneţi când o spun eu.
Daniel Fenechiu: Nu, nu fac orice. Fac lucruri pe care eu le consider compatibile cu activitatea de convingere a electoratului, iar în contextul în care sunt şi oameni care ascultă manele, care votează PNL-ul, mi se pare normal să mă adresez lor promovând o manea.
Jurnalistă: Explicaţi-mi cum vi se pare normal să promovaţi candidatul PNL la alegerile prezidenţiale, un om cu frică de Dumnezeu, aţi spus asta, un general care respectă legea, cu un condamnat penal.
Daniel Fenechiu: Păi o să vă surprind, dar o să vă spun că n-am ştiut că e condamnat penal. Dar vreau să vă spun un lucru. Chiar dacă era condamnat penal, cred că aş fi postat postarea respectivă datorită faptului că ceea ce contează este muzica, ceea ce contează este audienţa, ceea ce contează este cum se raportează auditoriul la ea. Una peste alta, artiştii sunt artişti, cred că contează ce produc ei şi nu cum sunt ei.
Niciunuia dintre ei nu le-am cerut cazierul în momentul în care am stat cu ei, că nu asta m-a interesat, dar, repet, nu ştiam că este condamnat penal. Nu ştiu pentru ce a fost condamnat penal. Ce-a făcut? Evaziune fiscală?
Jurnalistă: Haideţi că vă surprindem. Corina Matlinschi, jurnalist Digi24, ne face un scurt istoric al acestui personaj: un manelist controversat, cu multe probleme penale. Are o condamnare pentru incitare la ură, acum doi ani de zile, domnule Fenechiu. Aşa că placa asta cu nu ştiu, nu cunosc, n-am fost, n-am văzut, este greu de înghiţit, mai ales acum în campanie electorală.
Corina Matlinschi: "În anul 2017, pentru că atunci a avut prima condamnare, este adevărat cu suspendare pentru conducere fără permis. Tot în acel an a fost trimis în judecată de DIICOT şi pentru trafic de persoane şi proxenetism. Ulterior, dosarul a fost retrimis de magistraţi la procurori, însă, în continuare, aceste acuzaţii există.
Avem acuzaţii dintre cele mai grave, tentativă de omor. În vara lui 2022, alături de fratele său, ar fi bătut grav un tânăr într-o benzinărie din Piteşti. Este trimis în judecată în acest dosar şi, atenţie, este sub control judiciar, chiar la această oră, cu interdicţia de a părăsi ţara. Urmează să fie un nou termen în acest dosar, chiar lună viitoare. Şi mai sunt şi alte probleme.
Aşa cum spuneai şi tu, are o condamnare penală. Este adevărat, cu o amendă penală, pentru incitare la ură, după un videoclip extrem de controversat, pe care l-a postat la momentul respectiv, în aprilie 2019, pe YouTube. A primit această condamnare doi ani mai târziu. Iniţial, chiar i s-au dat şase luni cu executare. Apoi, în apel, a primit doar o amendă penală şi au retras acel videoclip.
A avut dosar şi acuzaţii inclusiv la Poliţia Animalelor, pentru că, din nou, a avut un videoclip controversat, cu un leu rănit. Au descins atunci mascaţii la el acasă şi l-au acuzat de cruzime a animalelor. Un lung şir. Este adevărat, deocamdată, nicio zi de închisoare, pentru că a primit condamnări cu executare sau amenzi penale.
Însă, vă spuneam, din 2017 până în prezent, sunt destul de mulţi ani şi un şir lung de infracţiuni, până la cele mai grave, tentativă de omor, pe numele acestui manelist.
Deci, domnule Fenechiu, dacă ştiaţi toate acestea, tot postaţi clipul?
Daniel Fenechiu: Probabil că nu, dacă ştiam toate lucrurile astea. Însă vreau să vă spun următorul lucru, ca să închidem subiectul într-o variantă democratică, atâta vreme cât omul nu a fost condamnat, eu cred că vinovăţia lui nu a fost dovedită. Probabil că n-aş fi postat, dacă ştiam că are toate lucrurile astea. Cred că cel mai mult m-ar fi deranjat cruzimea faţă de animale. Asta a fost chestiunea peste care n-aş vrea să trec.
Jurnalistă: Lămuriţi-ne şi un lucru. A plătit PNL pentru această manea?
Daniel Fenechiu: Nu, PNL n-a plătit pentru această manea. Departamentul de comunicare al partidului a comunicat că a fost o iniţiativă a respectivului, nu ştiu, căntăreţ, autor de manele. Nu mă pricep la genul ăsta de muzică. Însă, aşa cum v-am spus, PNL n-a plătit. Mie mi s-a părut un videoclip pe care anumiţi simpatizanţi ai noştrii în stânga Siretului unde fac eu campanie îl ascultă.
Jurnalistă: Vreau să mă ajute, colegii, cu o altă postare a lui Dani Mocanu. În iunie a mai făcut campanie pentru PNL la Argeş, acolo unde Alina Gorghiu conduce filiala... iar acum o compune tot pentru PNL, dar pentru candidatul la alegerile prezidenţiale. Şi la finalul acestei manele, acestui act artistic pe care îl numeşte şi el, spune că nu vrea să influenţeze publicul. Că el nu face parte din niciun partid. Explicaţi-ne, dumneavoastră, coincidenţa asta.
Daniel Fenechiu: Eu nu pot să vă explic anumite coincidenţe. Deci sunt oameni care poate fug de a da răspunsuri. Eu nu fug de a da răspunsuri.
Jurnalistă: "Eu, Dani Mocanu, vă sugerez tuturor, din toată inima mea, din tot sufletul meu, să faceţi această alegere cu sufletul să votaţi domnul Radu Perianu pentru Consiliul Judeţean a Argeş, pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean a Argeş". Asta a fost declarată în iunie, da? În iunie face campanie pentru PNL, astăzi face campanie pentru candidatul PNL la prezidenţiale şi dv. repostaţi maneaua.
Daniel Fenechiu: Un manelist nu poate să aibă sentimente faţă de un partid sau faţă de o politică liberală. Dar omului probabil că-i plac liberalii.
Jurnalistă: Vă daţi seama că eu v-am întrebat de bani şi dacă aţi plătit acest manelist, nu dacă are sentimente liberale.
Daniel Fenechiu: Nu am plătit absolut nimic. Radu Perianu este un avocat valoros, fost prefect al Argeşului, este candidat pe poziţia 1 la Argeş, este un om deosebit şi e posibil ca omul să fie prieten cu el. Acum, nu cred că poţi să-i interzici să aibă o prietenie şi un manelist să susţină un prieten să ajungă, nu ştiu la ce e candidat, la primărie, la preşedinţia Consiliului Judeţean. Mi se pare cât se poate de firesc. Pe de altă parte, repet, atâta vreme cât partidul a anunţat cât se poate de clar, că nu s-au făcut plăţi, că nu există un contract, că nu există legătură...
Jurnalistă: Veţi cere decontări pentru acest act artistic pentru candidatul PNL?
Daniel Fenechiu: Nu se pot cere decontări pentru acest act artistic. Pe de altă parte, această manea nu poate fi promovată.
Jurnalistă: Păi tocmai ce-aţi făcut-o.
Daniel Fenechiu: Nu-i adevărat. Eu am promovat-o pe contul meu, prin resursele proprii. Promovarea preplătită este promovarea pentru care pot cere bani de la AEP, este promovarea pe care eu la rândul meu o plătesc pentru activitatea mea mecanică, că trei degete de ale mele, apasă nişte taste.
Jurnalistă: Am întrebat două persoane care cunosc legislaţii electorale ce înseamnă dacă pui acel cod pe care l-aţi pus şi dumneavoastră în postare - CMF şi o înşiruire de cifre, le explic şi celor de acasă: de câte ori văd acel cod, eu am înţeles foarte limpede că poţi să te duci ca partid să ceri decontări pentru că ai folosit acea promovare în scop electoral, deci îţi poţi primi banii. O faci din subvenţie.
Daniel Fenechiu: Sunt de acord, dar eu vă repet, văd că nu vreţi să înţelegeţi. Nu cer niciun ban, n-am pentru ce cere banii. Eu, postare aia dacă vreau să o promovez, vorbesc cu mandatarul financiar, care vorbeşte cu firma care se ocupă de promovare, care se apucă şi plăteşte 1.000, 2.000, 3.000, 5.000 de lei pentru promovare şi ea e distribuită la 1.000, 2.000, 3.000, 5.000, 10.000 de conturi de Facebook. Eu nu cer aşa ceva. Eu merg pe faptul că cei care mă cunosc şi mă urmăresc o văd pe contul meu şi asta-i tot. Nu o să cer decontare şi nu o să ceară nimeni.