CCR pregăteşte indemnizaţii de câte 180.000 de lei pentru cei trei judecători care îşi termină mandatul [SURSE]

Valer Dorneanu, preşedintele CCR, alături de alţi judecători ai Curţii (Screenshot - CCR)
Ana Ion
01.07.2025

Curtea Constituţională (CCR) va analiza marţi posibilitatea acordării a trei indemnizaţii în valoare de câte 180.000 de lei pentru judecătorii Marian Enache, Livia Stanciu şi Attila Varga, care urmează să îşi încheie mandatul, au declarat surse oficiale pentru G4Media.

Deşi guvernul a interzis astfel de plăţi în sistemul public printr-o ordonanţă recentă, iar suma nu este prevăzută în bugetul CCR pentru 2025, Curtea ia totuşi în calcul acordarea banilor, potrivit aceloraşi surse.

Legea de funcţionare a CCR, la articolul 71, alineatul 5, prevede însă că judecătorii beneficiază de plata a şase salarii nete la finalul mandatului său în caz de imposibilitate de a-şi exercita funcţia din motive de sănătate:

„La încetarea mandatului, ca urmare a expirării termenului acestuia sau a imposibilităţii exercitării sale din motive de sănătate, judecătorii Curţii Constituţionale beneficiază de o sumă egală cu indemnizaţia netă de 6 luni de activitate.”

Pe de altă parte, Guvernul a suspendat astfel de plăţi pentru restul angajaţilor din sistemul bugetar prin OUG 156/2024 – cunoscută drept „ordonanţa trenuleţ” –, care stipulează la articolul IX că, în anul 2025, instituţiile publice nu mai pot acorda ajutoare sau indemnizaţii la pensionare, retragere sau încetarea raporturilor de muncă/serviciu.

Cum ar putea totuşi CCR să acorde aceste sume? Potrivit unui jurist citat de G4Media, ordonanţa nu face referire explicită la cazurile judecătorilor constituţionali, iar sumele respective nu sunt clasificate ca „ajutoare” sau „indemnizaţii” în sensul vizat de actul normativ:

„OUG trenuleţ nu face trimitere specifică la sumele primite de judecătorii CCR care îşi termină mandatul. Aceşti bani nu reprezintă nici ajutor, nici indemnizaţie. Nu e ilegal să îşi primească banii, dar e imoral.”

Totuşi, o dificultate majoră este lipsa fondurilor prevăzute în bugetul CCR pentru aceste plăţi. Soluţia discutată la nivelul Curţii ar fi realocarea sumelor necesare de la o altă linie bugetară, cel mai probabil din fondul destinat investiţiilor.

Amintim că CCR a mai fost implicată în controverse legate de gestionarea bugetului, după ce deputatul USR Claudiu Năsui a atras atenţia, la începutul anului, că instituţia prevăzuse în buget suma de 700.000 de lei pentru medicamente. Ulterior, un amendament pentru eliminarea acestei sume a fost adoptat de Parlament.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor