IGSU şi E.ON România dau drumul unei campanii de informare privind evitarea accidentelor
alte articole
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) şi E.ON România au încheiat joi un protocol de colaborare privind derularea unor campanii de informare,prevenire şi conştientizare a cetăţenilor asupra pericolelor la care sunt expuşi în cazul folosirii necorespunzătoare a surselor de energie.
Statisticile IGSU arată că, anual, sute de persoane şi-au pierdut viaţa în incendii, intoxicaţii cu monoxid de carbon sau ca urmare a exploziilor. Din cele circa 40.000 de incendii produse în România în perioada 1 ianuarie 2010 - 31 iulie 2012, mai mult de jumătate (56%) au avut loc în locuinţe şi gospodării, iar din cele 1.263 de victime ale acestor incidente, 152 au fost copii.
Potrivit unor statistici, copii au devenit, pe fondul lipsei de supraveghere, principalele victime ale incendiilor produse la locuinţe şi gospodării. Astfel, în fiecare săptămână, un copil devine victimă a incendiilor.
"Vom promova câteva spoturi atât pe canalele de televiziune cât şi prin radio, în care vom încerca să arătăm care sunt efectele faptului că părinţii îşi uită de multe ori copii acasă. Am pregătit o serie de afişe pe care intenţionăm să le punem în locurile cu trafic mare şi în care se comercializează produse care pot genera producerea unor incendii. Vom avea acţiuni practice în şcoli, vom ieşi în media locală. De asemenea, vom popula toate oraşele cu aceste pliante, în speranţa că vor fi văzute, iar cetăţenii vor înţelege mesajul pe care îl avem de transmis", a declarat inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), colonel Marcel-Sorin Lucaciu.
Potrivit acestuia, campania în mass-media va dura o lună - o lună jumătate, însă întreaga campanie se va desfăşura pe o perioadă de circa şase luni.
Marcel-Sorin Lucaciu a mai spus că protocolul, al cărui obiectiv principal este reducerea numărului incidentelor şi, implicit, al victimelor, este primul de acest fel încheiat între IGSU şi o companie din sectorul energetic din România.
Potrivit datelor IGSU, cauzele acestor evenimente sunt multiple, începând de la manevrarea necorespunzătoare a aparatelor electrice, a celor care funcţionează pe bază de gaz sau alte tipuri de combustibil, continuând cu utilizarea unor coşuri de fum fără protecţie, neetanşate sau obturate şi care nu permit evacuarea gazelor arse, până la lăsarea copiilor nesupravegheaţi în apropierea unor surse de foc deschis sau a echipamentelor electrice.