INS: Creştere economică de 0,8%, după primul semestru
Institutul Naţional de Statistică (INS) a confirmat joi creşterea economică de 0,5% în al doilea trimestru, faţă de primele trei luni, şi de 0,8% după primul semestru, astfel că PIB a ajuns să fie la jumătatea anului de 248,592 miliarde lei, fiind susţinut de creşterile din domeniul construcţiilor şi de activităţi de servicii şi profesionale.
PIB ajunge la 248,59 miliarde lei
"Creşterea (de 0,8%) a fost determinată, în mod semnificativ, de majorarea volumului de activitate şi, în consecinţă, a valorii adăugate brute din activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport ( 3,2%), construcţii ( 3,1%), activităţi de spectacole, culturale şi recreative; reparaţii de produse de uz casnic şi alte servicii ( 2,7%) şi informaţii şi comunicaţii ( 1,7%)", se precizează într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică.
Consumul final total s-a majorat cu 0,7% în semestrul I din 2012, faţă de intervalul corespunzător din anul precedent, în special pe seama creşterii, cu 1,1%, a cheltuielii pentru consumul final a gospodăriilor populaţiei.
Formarea brută de capital fix a crescut semnificativ, cu 14,1%.
Domeniul "Activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport" a înregistrat cea mai mare creştere a volumului de activitate (6,1%), urmat de cel al construcţiilor (5,2%) şi de activităţile de spectacole, culturale şi recreative; reparaţii de produse de uz casnic şi alte servicii (3,8%). Creşteri uşoare au fost înregistrate în activităţile de informaţii şi comunicaţii (1,9%), tranzacţii imobiliare (1,3%) şi în industrie (0,5%).
Scăderi ale volumului de activitate au fost înregistrate în domenii precum administraţia publică şi apărarea, asigurări sociale din sistemul public, sănătate şi asistenţă socială (1,9%), învăţământ, agricultură, silvicultură şi pescuit (1,6%), comerţ cu amănuntul şi ridicata, intermedieri financiare şi asigurări (0,9%), repararea autovehiculelor şi motocicletelor, hoteluri şi restaurante (0,2%), precum şi în transport şi depozitare.
Ca o consecinţă a evoluţiei pozitive înregistrate per total, a fost majorat volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs fiind în creştere cu 3,8%.
Legat de utilizarea Produsului Intern Brut, în trimestrul II 2012 cererea internă a cunoscut o creştere de 0,9%, comparativ cu acelaşi perioadă corespunzătoare din anul precedent, fapt datorat în principal creşterii semnificative a formării brute de capital fix, de 15,2%. Consumul final total a înregistrat o creştere de 1,1%, în special ca urmare a creşterii volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei ( 1,6%). Cheltuielile privind consumul final al administraţiilor publice au fost mai reduse cu 1%.
Evoluţia exportului net ca urmare a creşterii volumului exporturilor de bunuri şi servicii (0,7%) comparativ cu cea a volumului importurilor (0,2%) a produs un efect uşor pozitiv pentru PIB.
Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul II 2012 a fost de 150,266 miliarde lei preţuri curente, în creştere cu 0,5% faţă de trimestrul I al aceluiaşi an.
Două trimestre consecutive de scădere
Creşterea din perioada aprilie-iunie a urmat după două trimestre consecutive de scădere, iar dacă se doreşte ca economia să iasă din recesiune tehnică este necesară o evoluţie pozitivă şi pentru iulie-septembrie.
Prin rectificarea bugetară din august, PIB a fost stabilit în termeni nominali la 607 miliarde lei, după ce rata inflaţiei a fost majorată de la 3% la 3,5%, iar cursului de schimb a crescut de la 4,21 la 4,45 lei/ euro iar PIB din anii 2010 şi 2011 a fost revizuit.
La mijlocul lunii august, şeful misiunii FMI în România a subliniat că instituţia financiară a revizuit semnificativ estimarea de creştere economică a României pentru acest an, de la 1,5% la 0,9%. Guvernul prognozează un avans al PIB de 1,2% în acest an, în scădere de la 1,5% faţă de estimarea iniţială.
În 2011 PIB a crescut cu 2,5%, fapt datorat în special evoluţiei din agricultură, ce a înregistrat o creştere de 11,3%, şi din industrie, domeniu ce s-a majorat cu 5%.