FP: Legistaţia din domeniul guvernanţei corporative pentru companiile de stat, implementată inadecvat
alte articole
Franklin Templeton, în calitate de dministrator unic şi manager de investiţii al Fondului Proprietatea (FP), îşi exprimă îngrijorarea în privinţa situaţiei actuale a implementării Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice.
"Deşi OUG 109/2011 a intrat în vigoare pe 14 decembrie 2011, cele mai multe dintre prevederile ei nu au fost încă implementate în companiile din România, în special prevederile privitoare la desemnarea membrilor Consiliilor de Administraţie şi a managerilor generali, care necesită un proces riguros de selecţie, bazat pe criterii profesionale, gestionat de specialişti în recrutări din afara companiei", se spune într-un comunicat transmis joi.
Managerul de Fond îşi exprimă "dezamăgirea faţă de actuala stare de fapt şi consideră că această situaţie ar putea împiedica serios procesul ambiţios, dar mult întârziat, de reformare a companiilor de stat din România, dintre care multe se află în portofoliul Fondului Proprietatea. Companiile de stat trebuie să adopte aceleaşi standarde riguroase de management şi transparenţă ale companiilor internaţionale similare, pentru a obţine niveluri echivalente de eficienţă şi profitabilitate, iar OUG 109/2011 reprezintă un pas vital în această direcţie".
Scopul OUG 109/2011 este acela de a dezvolta şi îmbunătăţi mecanismele şi principiile de guvernanţă corporativă aferente funcţionării companiilor de stat, şi anume stabilirea unor criterii şi proceduri transparente de selectare a membrilor Consiliilor de Administraţie, Consiliilor de Supraveghere şi ai managementului executiv, iniţierea unui proces de elaborare a planurilor de afaceri cu obiective detaliate şi calendare de implementare, odată ce sunt numite Consiliile şi managerul general; creşterea transparenţei şi îmbunătăţirea comunicării informaţiilor de interes public referitoare la activitatea companiilor de stat sau reducerea implicării politicului în modul în care sunt conduse companiile.
În comunicat se arată că, în ultimele opt luni, multe dintre aceste prevederi nu s-au materializat într-o serie de companii de stat, fie prin amânări repetate în implementare, fie prin ignorarea principiilor esenţiale de profesionalism şi responsabilitate prevăzute în OUG 109/2011.
Astfel, procesele de selecţie pentru consultanţii de resurse umane nu au fost încă finalizate pentru majoritatea companiilor la care Fondul Proprietatea este acţionar, "excepţii notabile fiind SC Hidroelectrica SA şi patru companii la care acţionar majoritar este Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii", cei mai mulţi membri ai Consiliilor de Administraţie şi manageri generali au fost înlocuiţi de membri(manageri interimari, care, în majoritatea cazurilor, au fost recomandaţi în special pe baza afilierii politice şi demonstrează astfel lipsa calificărilor profesionale şi a experienţei relevante, conform OUG 109/2011, în timp ce o serie de noi manageri generali nu au experienţa profesională relevantă pentru companiile în care au fost numiţi.
"Managerul de Fond consideră că actuala situaţie poate submina orice perspectivă pentru restructurarea cu succes a companiilor de stat şi poate întârzia pe termen nedefinit orice câştiguri din performanţă, profitabilitate şi eficienţă generală care rezultă din acest proces. Din acest motiv, încurajăm ferm Guvernul să găsească urgent soluţii pentru aceste probleme, corectând încălcările care au avut loc până acum şi asigurând de acum înainte implementarea corespunzătoare, în timp util, a prevederilor Ordonanţei", se aartă în comunicat.
Totodată, managerul de Fond consideră că un pas important în direcţia implementării adecvate a OUG 109/2011 ar fi desemnarea unei singure instituţii publice cu responsabilitatea de a supraveghea aplicarea Ordonanţei în toate companiile de stat. Prin luarea unei asemenea măsuri, Guvernul şi-ar demonstra angajamentul faţă de restabilirea credibilităţii întregului proces de reformă al companiilor de stat şi faţă de asigurarea faptului că mediul de afaceri din România operează în conformitate cu aceleaşi standarde cu care operează companiile din Uniunea Europeană şi din alte pieţe internaţionale recunoscute.
Lansat în decembrie 2005, Fondul Proprietatea a fost creat pentru despăgubirea cetăţenilor români ale căror proprietăţi au fost confiscate de fostul regim comunist. În urma licitaţiei internaţionale anunţate în decembrie 2008, Franklin Templeton Investments a preluat oficial rolul de manager de investiţii şi administrator unic al Fondului pe 29 septembrie 2010.
Fondul este o companie de investiţii de tip închis, iar obiectivul său investiţional este aprecierea pe termen lung a capitalului prin investiţii în principal în acţiuni româneşti.