Igor Munteanu: Pentru a putea primi ajutoare din partea Uniunii Europene, Moldova are nevoie de un Guvern
alte articole
Şeful comisiei parlamentare pentru controlul banilor publici, Igor Munteanu, deputat din Platforma Demnitate şi Adevăr a menţionat că în anul 2020, în Republica Moldova au intrat de 15 ori mai puţine granturi decât în anul 2014, ceea ce vorbeşte despre faptul că Guvernul condus de Ion Chicu a reuşit să atragă de 15 ori mai puţine proiecte de asistenţă pentru nevoile de dezvoltare ale economiei naţionale, respectiv, nefiind granturi, a trebuit să se împrumute.
„S-a împrumutat în două feluri - s-a împrumutat cu credite din exterior şi s-a împrumutat cu VMS-uri, cu valori mobiliare de stat transmise sau vândute pe piaţa internă. Respectiv, în anul 2021, va trebui să achităm aproximativ 6% din toate veniturile statului pentru restituirea dobânzilor la creditele luate anterior, ceea ce este o sumă importantă, de 2,2 miliarde de lei.
În plus, economia naţională este afectată de încetinirea creşterii, pentru că este pandemie şi din cauza faptului că pieţele externe manifestă un consum mai scăzut şi chiar dacă suntem suficient de bine ancoraţi la piaţa europeană, chiar recent ambasadorul Peter Michalko al Uniunii Europene ne aducea aminte cât de importantă este deschiderea Uniunii Europene pentru produsele moldoveneşti, în mărime de peste 67% din toate exporturile ajung pe piaţa comunitară, totuşi problema de bază a economiei naţionale este competitivitatea scăzută şi lipsa de investiţii străine directe în economie”, a explicat parlamentarul într-un interviu pentru Europa Liberă.
Totodată, Munteanu a ţinut să se refere la condiţiile foarte specifice în care Parlamentul Republicii Moldova a adoptat bugetul pentru anul 2021, în apropierea miezului nopţii şi pe repede înainte, iar politica fiscal-bugetară care ar fi trebuit să fi fost un document de consens larg în societate, între business şi forţele politice din Moldova s-a transformat într-un document de contradicţii şi de conflicte.
„În loc să avem o foaie de parcurs foarte clară asupra priorităţilor de politică fiscală, noi am avut mai degrabă o tragere a covorului spre interesele oligarhice sau clientelare, pe care le-a apărat fostul guvern, guvernul în demisie”, a punctat deputatul Platformei DA.
Mai mult decât atât, Munteanu a adăugat că din cauza felului în care s-a întrerupt sesiunea parlamentară, deputaţii din opoziţie nu au reuşit să colecteze suficiente informaţii despre gaura bugetară despre care Alexandru Slusari a specificat că ar putea duce la reţinerea plăţii pensiilor şi salariilor pentru decembrie-ianuarie.
În context, parlamentarul a punctat că deputaţii ar fi trebuit să se întâlnească în ultima şedinţă a legislativului din 2020, la examinarea moţiunii de cenzură a Guvernului Chicu, „şedinţă care nu a mai avut loc în condiţii foarte neclare şi dictate de voluntarismul preşedintelui parlamentului”.
Luând în considerare faptul că preşedintele Maia Sandu tocmai a revenit de la Bruxelles şi a anunţat că Uniunea Europeană va susţine Republica Moldova atât în plan economic cât şi pandemic, Munteanu consideră că pentru a putea primi ajutoare din partea Uniunii Europene este nevoie de un Guvern.
Orice s-ar întâmpla, stabilitatea financiară depinde de vizibilitatea unui guvern - de criză, de tranziţie etc., şi acest lucru trebuie să aibă loc concomitent cu alte schimbări în asigurarea disciplinei fiscale, combaterea schemelor de corupţie sau de evaziuni fiscale, recuperarea banilor care au fost furaţi ş.a.m.d., a subliniat deputatul Platformei DA.
Punctând totuşi că anumite tipuri de ajutoare Republica Moldova le-ar putea primi de la Uniunea Europeană sub formă de Omnibus, atunci când participă la proiecte de finanţare pe mai multe ţări, sau ajutoare umanitare, acesta a adăugat că nu poate primi un ajutor mai solid, care este aşteptat de cele mai importante categorii afectate de pandemie sau de seceta din anul 2020.