Maia Sandu - a doua zi a vizitei la Bruxelles: R. Moldova poate atenua criza economică şi sanitară prin cooperarea cu UE

Maia Sandu s-a întâlnit la Bruxelles cu David Sassoli
Maia Sandu s-a întâlnit la Bruxelles cu David Sassoli (presedinte.md)

În ziua a doua a vizitei la Bruxelles, Maia Sandu s-a întâlnit cu preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, căruia i-a mulţumit pentru susţinerea constantă a Republicii Moldova şi a parcursului său european, menţionând că un subiect aparte este modul în care UE poate contribui la dezvoltarea locală, şi anume, prin susţinerea programelor la nivel de comunităţi.

„Parlamentul European s-a aflat mereu alături de Republica Moldova, iar parlamentarii europeni au fost susţinători constanţi ai proceselor democratice din ţară noastră.

Membrii forului legislativ al Uniunii Europene au promovat timp de mai mulţi ani, de o manieră consecventă, o politică mai ambiţioasă faţă de Republica Moldova şi au sprijinit pe cale diplomatică, dar şi prin ajutor financiar lupta împotriva corupţiei şi consolidarea statului de drept”, a notat în cadrul întrevederii preşedintele Maia Sandu.

În Parlamentul European, Maia Sandu s-a mai întâlnit şi cu eurodeputatul Siegfried Mureşan, vicepreşedinte al PPE şi copreşedinte al Comitetului Parlamentar de Asociere UE - RM, şi cu germanul David McAllister, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe, pe care i-a rugat să ajute la identificarea unei soluţii pentru ca vaccinul anti-Covid-19 să ajungă cât mai repede şi la Chişinău. „Prin cooperarea cu partenerii europeni, Republica Moldova poate reuşi să atenueze impactul crizei economice şi sanitare.”

Discuţia Maiei Sandu cu Dacian Cioloş, preşedintele Grupului Renew Europe în Parlamentul European, Dragoş Tudorache, raportorul Parlamentului European pentru implementarea Acordului de Asociere UE-RM, şi cu Ramona Strugariu, vicepreşedintă a Delegaţiei la Comitetul Parlamentar de Asociere UE-RM s-a referit la evoluţiile politice interne din R. Moldova şi la combaterea corupţiei ca o prioritate majoră a mandatului său.

Situaţia economică şi politică din Republica Moldova, dar şi posibile modalităţi de conlucrare întru soluţionarea problemelor cetăţenilor, au fost abordate la întâlnirea preşedintelui R. Moldova cu Andrius Kubilius, preşedinte din partea Parlamentului European al EURONEST, şi Petras Auštrevičius, membru al forului legislativ european.

Maia Sandu a ţinut să sublinieze că prioritatea sa este reformarea justiţiei şi construirea unor instituţii puternice, precum şi intensificarea cooperării cu UE pe mai multe niveluri.

Pe finalul vizitei oficiale întreprinse la Bruxelles, Maia Sandu s-a întâlnit cu Regele Philippe al Belgiei căruia i-a mulţumit pentru faptul că Belgia a fost un susţinător constant al proceselor de transformare internă din R. Moldova, menţionând totodată, sprijinul acordat ţării atât în plan bilateral, cât şi prin poziţia pe care a adoptat-o în cadrul UE pe chestiuni strategice şi prin rolul pe care îl joacă în cadrul Uniunii Europene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe