Igor Boţan: Iniţiativa PD privind eliminarea serviciului militar obligatoriu ocoleşte Constituţia RM
alte articole
După ce ”formaţiunea responsabilă de actul guvernării în Republica Moldova, Partidul Democrat (PD) a luat decizia politică de a lansa reforma armatei naţionale cu renunţarea la serviciul militar obligatoriu”, anunţ făcut chiar de liderul formaţiunii, Vladimir Plahotniuc, mai mulţi experţi, precum şi foşti miniştri ai Apărării, au afirmat că ar fi vorba de populism electoral.
Directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă (ADEPT), Igor Boţan, analist politic, consideră că realizarea unei astfel de reforme timp de doi ani, după cum a promis PD, ar fi o iniţiativă interesantă, dar extrem de dificil de realizat.
”Ca şi cetăţean al Republicii Moldova, când vorbesc de sectorul de securitate, pornesc de la lucruri foarte simple pentru toată lumea. Ca să adopţi astfel de decizii şi ca să le poţi implementa în termen de doi ani, trebuie să ai cel puţin la îndemână un şir de lucruri deja elaborate, cum sunt strategia securităţii naţionale, strategia privind apărarea naţională şi doctrina militară”, a declarat Igor Boţan în cadrul unei conferinţe de presă.
Acesta a menţionat că problemele dintre comandantul suprem al forţelor armate şi guvernare a creat dificultăţi şi în ceea ce ţine de strategia de securitate a ţării. Un alt factor important este strategia de apărare a Republicii Moldova adoptată anul trecut de către Guvern, document care are şi un plan de acţiuni pe un termen de zece ani, în care nu este prevăzută renunţarea la serviciul militar obligatoriu, ceea ce din nou ridică semne de întrebare.
Cât despre doctrina militară a Republicii Moldova, aceasta a fost adoptată în 1995, cu mai bine de 20 ani în urmă, iar între timp multe lucruri s-au schimbat, cum ar fi hotărârea Curţii Constituţionale din 2 mai 2017 care stipulează pentru prima dată că Moldova are un teritoriu ocupat şi care este ţara care a ocupat acest teritoriu, şi nu a urmat nimic din partea autorităţilor.
Cu toate că partidul de guvernământ îşi propune să renunţe la serviciul militar obligatoriu pentru tineri, Boţan a subliniat că în Constituţia RM se conţin cel puţin cinci articole care se referă la securitate şi apărare. ”Noi avem legi, printre care cu privire la pregătirea cetăţenilor pentru apărarea patriei care subliniază că fiecare cetăţean cu vârsta de 16 ani trebuie să fie la evidenţa militară. Deci sunt o mulţime de lucruri care nu se leagă între ele. Cel puţin legislaţia RM nu a fost adusă în conformitate cu ultimele modificări”, a specificat analistul politic.
Militar de profesie, preşedintele Partidului Verde Ecologist, Anatolie Prohniţchi consideră că această iniţiativă a democraţilor este întârziată, cu jumătate de măsură şi populistă, deoarece ”la noi persistă foarte mult politicul în problemele de apărare şi mai puţin profesionalismul”.
Lansarea iniţiativei PD ridică semne de întrebare şi pentru fostul ministru al Apărării, Victor Gaiciuc, mai ales în ceea ce priveşte finanţarea unei armate profesioniste care este destul de scumpă, în cazul în care nu există bani nici pentru cea pe bază de serviciu militar.
”Mie mi se pare că trişează, sau noi într-adevăr dorim o armată modernă, bine pregătită, optimal numerică care să facă faţă cerinţelor în condiţiile în care pericolele au crescut”, a menţionat Gaiciuc.
La rândul său, un alt fost-ministru al Apărării, Viorel Cibotaru, preşedintele Partidului Liberal Democrat, a afirmat că această propunere a Partidului Democrat este una populistă şi nu va ajunge să fie implementată pentru că nu este posibil. ”În modul în care a fost prezentată într-un an electoral a avut exact două ţinte, mamele unor ostaşi care-şi fac serviciul militar şi tinerii care din varii motive nu doresc să servească Armata Naţională”, a conchis Cibotaru.