Igor Boţan: Relaţiile UE cu RM pe dimensiunea electorală se bazează în exclusivitate pe raportul Comisiei de la Veneţia
alte articole
Comisia de la Veneţia a criticat din nou dur guvernarea de la Chişinău, punând în special accentul pe recomandările anterioare privind modificarea sistemului electoral contrar recomandărilor Comisiei. Potrivit directorului de programe Promo-LEX, Pavel Postică, recomandările Comisiei de la Veneţia trebuie urgent puse în aplicare, mai ales modificarea care se referă la micşorarea pragului electoral pentru a asigura într-adevăr o reprezentativitate a Parlamentului.
Deşi preşedintele Parlamentului, Andrian Candu a declarat anterior că pragul electoral ar fi fost modificat, Postică califică afirmaţia lui Candu ca fiind un ”adevăr cu jumătate de măsură”, întrucât pragul a fost micşorat doar pentru blocurile electorale cu 1 la sută, de la 9 la 8. În ceea ce priveşte partidele politice, pragul electoral nu a fost micşorat, iar dacă ne uităm la detalii, acesta a fost, de facto, majorat de două ori pe partea proporţională a listelor de partid, pe când pe partea uninominală nu există cote minime de participare la scrutin, câştigând cel care acumulează cel mai mare număr de voturi, din primul tur.
Director executiv ADEPT, Igor Boţan, a specificat că punctul de vedere al Comisiei de la Veneţia şi OSCE sunt fundamentale pentru Uniunea Europeană în a-şi face o impresie despre dezvoltarea procesului electoral din Republica Moldova. Astfel că relaţiile Uniunii Europene cu Republica Moldova pe dimensiunea democratică, electorală se bazează în exclusivitate pe ceea ce spune Comisia de la Veneţia.
”Eu cred că este absolut suficient pentru toată lumea să înţeleagă unde a intrat guvernarea din Republica Moldova prin acest comportament arogant”, a declarat Igor Boţan în cadrul emisiunii ”Punct şi de la Capăt” de la Europa Liberă. Mai mult decât atât, analistul politic a specificat că în acest ultim raport, Comisia de la Veneţia a reiterat că modificarea sistemului electoral în Moldova este inoportună, deşi autorităţile de la Chişinău nu au respectat nici măcar recomandările tehnice ale Comisiei, nemaivorbind de cea politică.
În opinia expertului Promo-LEX guvernarea a contat că o să poată cumva să trişeze, ”să zică că au făcut, dar în realitate lucrurile stau un pic invers”, pentru că ei au afirmat că au implementat 90 la sută din recomandările tehnice, rămânând doar cea politică - de a nu modifica sistemul electoral - , ceea ce nu este adevărat şi Comisia de la Veneţia prin avizele sale din decembrie şi de acum au semnalat foarte multe probleme care nu au fost realizate.
”Comisia de la Veneţia a fost instituţie cheie care a făcut ca Uniunea Europeană pentru prima dată în practica sa de zeci de ani să introducă condiţionalităţi pentru suport macrofinanciar pentru Republica Moldova. Cetăţenii RM trebuie să înţeleagă că toate aceste discuţii privind suportul pentru RM din partea UE sunt legate de faptul că autorităţile RM au scuipat pe recomandările Comisiei de la Veneţia. Consecinţele urmează”, a conchis directorul executiv ADEPT.