Iese război civil dacă CCR nu-l lasă să candideze pe Călin Georgescu? Cine ar putea "canibaliza" voturile rămase în aer
![](https://image.epochtimes-romania.com/2024/12/2024_12_06_600_1733502548_rsz_crp_top.jpg)
Ce va face Curtea Constituţională în cazul lui Călin Georgescu? Îl va lăsa să candideze, sau îl va elimina după modelul Şoşoacă? Şi care ar putea fi consecinţele celor două decizii diametral opuse? Subiectul a fost abordat în podcastul "THIS IS THE STORY" realizată de Tudor Muşat, la care au participat jurnaliştii Sebastian Zachmann şi Silviu Sergiu.
Silviu Sergiu: O întrebare retorică. Voi vi-l imaginaţi pe Eduard Hellvig, de pildă, omul care a participat în mod direct la formarea coaliţiei PNL-PSD, potrivit declaraţiilor colegului din PNL, domnul Dan Vîlceanu, care a zis la Recorder, când au făcut colegii de la Recorder ancheta aceea excelentă, voi vi-l imaginaţi pe Eduard Hellvig blocând nişte informaţii de la servicii referitoare la Georgescu sau folosindu-le într-un joc politic? Nu ştiu, eu doar întreb.
Dacă povestea asta cu Georgescu a fost un joc politic şi deasupra serviciilor sunt decidenţi politici, vă imaginaţi aceşti decidenţi politici făcând ceea ce trebuie? Eu nu mi-o imaginez. Până la urmă, serviciile au informat, n-au informat, vom vedea, va trebui să aflăm, da? Dar dacă au informat, eu nu sunt convins că lucrurile astea ar fi ajuns unde trebuie şi s-ar fi întâmplat ceea ce ar fi trebuit să se întâmple. E foarte complicat.
Tudor Muşat: Mă întorc la chestiunea esenţială. Dacă tu nu ai toate lămuririle astea, cum vei justifica faptul că-l scoţi pe Călin Georgescu din cursă? Vei zice: ia uite, din decembrie până acum, domnul Georgescu a făcut nişte declaraţii incompatibile cu funcţia de preşedinte, ca pe model Şoşoacă. Mai poţi să faci chestia asta acum?
Sebastian Zachmann: Curtea Constituţională poate să facă absolut ce doreşte. Şi am văzut asta. Cu amendamentul aici să nu iasă război civil totuşi de această dată. Însă cred eu că Curtea Constituţională va fi pusă între două situaţii: fie îi lasă pe toţi să candideze, şi pe doamna Şoşoacă, şi pe domnul Călin Georgescu, şi pe toţi alţi candidaţi suveranişti – şi atunci, evident, ne vom întreba de ce aţi mai anulat alegerile prezidenţiale. De ce n-aţi lăsat-o pe doamna Şoşoacă să candideze în luna noiembrie? Ce s-a schimbat din discursul doamnei Şoşoacă din luna noiembrie până în luna februarie?
Tudor Muşat: Deci tu zici că scenariul ăsta ar fi oricum mai puţin plauzibil, că îi loveşte pe ei la consecvenţă şi dacă şi asta dispare, autoritatea CCR chiar ne ducem...
Sebastian Zachmann: Sau scenariul în care să elimine şi pe Călin Georgescu, şi pe Diana Şoşoacă, şi poate, de ce nu, pe alţi candidaţi care au manifestat acelaşi tip de discurs în spaţiul public. Evident, şi aici cu riscul unor ample proteste de stradă. Deci Curtea Constituţională va ieşi oricum din această poveste şi mai şifonată, dacă e posibil, că e oricum o instituţie şifonată, detestată de oameni. Dacă Curtea Constituţională ar lua forma unui politician, faţa unui politician, acesta ar fi Klaus Iohannis la final de mandat.
Curtea Constituţională, prin decizia sa, indiferent care va fi, va muta câteva procente consistente, cred eu, într-o tabără sau în cealaltă. Pentru că, dacă va fi eliminat omul Călin Georgescu din joc... voturile acelea se vor duce undeva. De fapt, nervozitatea se va transforma în voturi şi voturile se vor duce în spatele unui candidat.
Tudor Muşat: Hai să vedem cine-i ăla, sau aia, care e gata să preia voturile lui Georgescu, fără să iasă răzmeriţă. Adică lumea să zică: da, nene, nu-i Georgescu, e ăsta, că e totuna cu Georgescu.
Sebastian Zachmann: Eu cred că acum nu avem numele acelui candidat. Va apărea în decursul acestei luni, în următoarele patru săptămâni. Deocamdată suntem în zona nisipurilor mişcătoare. Ilie Bolojan se va acomoda câteva zile cu funcţia şi vom vedea ce va transmite el de la Palatul Cotroceni. Mai degrabă putere, forţă sau mai degrabă ideea de tranziţie, să nu deranjeze mult. Să aşteptăm venirea noului preşedinte, care să iasă el cu pieptul în faţa poporului.
Tudor Muşat: Auzi, dar stai că şi aici e o chichiţă. Dacă acceptăm că Georgescu a fost o maşinaţiune, ca cineva să vină rapid de tot să preia bazinul lui, ceea ce înseamnă că cei care orchestrau maşinăria au un plan de rezervă. Dom’le, dacă îl interzice pe ăsta, imediat vine celălalt sau cealaltă şi preia. Sau dacă nu există şi a fost doar operaţiunea Georgescu, va trebui să vină natural cineva, organic, cineva care să se caţere, să încerce.
Silviu Sergiu: Nu se va întâmpla asta, pentru că tipul ăsta de dinamică n-ai cum să-l controlezi. Dar, apropo de suspendare sau interzicere, s-a mai întâmplat un lucru interesant. Au fost percheziţiile alea la Asociaţia Pământul Strămoşesc. Asta e o asociaţie înfiinţată de Călin Georgescu şi un fost cadru DGIA (serviciul secret al Armatei) – domnul Vacusta. Să ştiţi că DGIA-ul este singurul serviciu care n-a fost în şedinţă la CSAT atunci şi e singurul serviciu care operează şi în ţară, şi în străinătate. Nasul meu e că avem nişte răspunsuri de primit din zona asta. Dar vom vedea ce se va întâmpla.
Sebastian Zachmann: Mie mi-a povestit un fost şef de serviciu secret cum serviciile trimiteau informări către instituţiile statului, către ministere. Nu vorbim aici de premieri şi de preşedinte, că acolo e un fir roşu, o legătură mai directă, dar trimiteau informări către ministere, către agenţii sau pe cine mai informează ei, şi unii şefi de instituţii, de frică, nici măcar nu deschideau plicurile, trimiteau plicurile sigilate înapoi. Şi la un moment dat i-au chemat la o discuţie să-i întrebe de ce nu vor să le deschidă. "Mai bine să nu ştim". Deci aşa funcţionează lucrurile în unele instituţii.
Silviu Sergiu: Asta e o chestiune pe care trebuie să o rezolvăm, că sunt totuşi 35 de ani de la Revoluţie şi această lipsă a culturii de securitate şi totuşi reperele astea trebuie să fie foarte fixate, politicul şi civilul trebuie să aibă o zonă de control pe partea... Şi ne mai întrebăm de ce războiul hibrid înseamnă şi destabilizarea serviciilor de informaţii. Păi, pentru că sunt foarte vulnerabile şi, cu politicieni de tipul ăsta, sunt sitting ducks, cum zic americanii...
(...)
Tudor Muşat: Adică aici stau eu şi mă întreb, pe de altă parte, dacă iese din joc Călin Georgescu, cel care ia stindardul, cum ziceai, o va face cu la fel de mult succes sau ţine şi de persoană? Că totuşi această persoană, Călin Georgescu, exact cum ziceaţi şi voi, e de ajuns să apară undeva şi îi magnetizează pe cei care sunt în spatele lui. Tu ai zis Dan Puric, poţi să zici orice alte nume, nu ştiu, soţia domnului Georgescu e şi ea o variantă, Anca Alexandrescu...
Sebastian Zachmann: Va fi întrebarea-cheie a alegerilor prezidenţiale. Pentru că, în principiu, da, voturile acelea care sunt astăzi întruchipate de nemulţumirea publică se vor duce către un candidat. Dar, în acelaşi timp, vor fi mai mulţi candidaţi şi în această zonă suveranistă. Deci riscul partidelor naţionaliste este să copieze modelul dreptei post-decembriste. Dreapta întotdeauna a fost divizată, fărâmiţată, cu orgolii foarte mari. Când s-a unit, a câştigat, dar s-a unit greu şi am avut situaţii în care nu s-au unit deloc şi a câştigat PSD sau a câştigat blocul de stânga.
În acest moment, cei de la suveranişti sunt cam în situaţia dreptei din urmă cu 10 ani sau în situaţia dreptei tradiţionale de-a lungul timpului. Deci, dacă vor fi mai mulţi candidaţi, va apărea inevitabil acuzaţia de trădare. O auzim astăzi din gura doamnei Şoşoacă, dar o vom auzi şi din gura domnului Simion, şi a domnului Ponta, şi a doamnei Georgescu, în cazul în care soţul său va fi dat la o parte. Şi atunci, cine va câştiga, de fapt, această bătălie de a-l transforma pe celălalt în trădător va intra în turul doi. Va intra în finala prezidenţială.
Deocamdată, avem aşa: un Călin Georgescu, în spatele căruia se află totuşi AUR, POT şi ceilalţi care nu s-au dus la vot la parlamentare, dar care îl idolatrizează pe Călin Georgescu, şi o bună bucată de PSD, şi unii din PNL cu siguranţă. Dar dacă iese domnul Georgescu de acolo, de văzut cine va apărea.
Dacă vom rămâne doar în scenariul în care va fi Victor Ponta, Diana Şoşoacă, cu siguranţă va apărea George Simion. Pentru că George Simion, ca lider al AUR, nu-şi permite să nu intre în această competiţie electorală, deşi candidatura sa, cred eu, că nu va avea succes, pentru că domnul George Simion a pierdut deja competiţia cu Călin Georgescu la precedentele alegeri. Domnul George Simion a pierdut competiţia şi cu propriul partid. Să nu uităm că George Simion a avut 12%, dar AUR, o săptămână mai târziu, a ajuns la 18%. Putea să candideze oricine din partea AUR la alegerile prezidenţiale şi ar fi luat minimum 10%. De fapt, eu cred că scorul lui George Simion e aici, la 10%; să nu uităm că o bună parte din voturi au venit şi pe filiera PSD – celebrul „ascultăm şi nu judecăm”. Dar trebuie să mai şi judecăm. Dacă am judeca şi cu mintea noastră, ar fi cu atât mai bine.
Deci aici e undeva un culoar pe care poate să apară fie un alt mesia politic – Dan Puric, Cristela Georgescu, Anca Alexandrescu, oricine altcineva de acest profil, de profil asemănător domnului Călin Georgescu –, sau există riscul să intre George Simion, să intre Victor Ponta, să intre Diana Şoşoacă şi să-şi canibalizeze voturile, astfel încât să ajute, de fapt, blocul pro-european sau candidaţii pro-europeni.