Expresii idiomatice chinezeşti: "Vulpea profită de puterea tigrului" (狐假虎威)

Ministrul a povestit despre vulpea care exploata puterea tigrului
Ministrul a povestit despre vulpea care exploata puterea tigrului (Blue Hsiao / Epoch Times)

Expresia chinezească ”Vulpea profită de puterea tigrului” îşi are originea într-una din poveştile transmise de lucrarea Intrigile Statelor Combatante.

În perioada Statelor Combatante (anii 475 - 221 î.C.), Zhao Xixu era un general viteaz al statului Chu. El a fost trimis de regele din Chu să supervizeze graniţele de nord ale ţării. Reputaţia lui se răspândea iar toate căpeteniile din Nord se temeau de el.

Într-o zi, Regele din Chu i-a întrebat pe oficialii curţii imperiale, ”Am auzit că toate Căpeteniile din Nord sunt foarte înfricoşate de Zhao. Este adevărat?

S-a făcut linişte. După un scurt răgaz, Jiang, unul din miniştrii, a ieşit în faţa şi i-a spus Regelui: ”Maiestatea ta, unui tigru îi place să prindă tot felul de animale pentru masă. Într-o zi, un tigru a prins o vulpe. Confruntată cu gura înfometată a unui tigru, vulpea s-a pretins mirată şi a spus, ”Cum îţi permiţi să mă mănânci ? Eu sunt cea pe care Dumnezeu a desemnat-o să domnească peste celelalte animale! Dacă mă vei mânca, vei nesocoti ordinul lui Dumnezeu şi vei fi pedepsit. Dacă nu mă crezi, poţi să mă urmăreşti şi vei putea vedea singur”.

Plin de îndoieli, tigrul a decis să meargă în spatele vulpii şi să vadă ce plănuia aceasta. În timp ce mergeau, toate animalele erau speriate şi au fugit imediat. Văzând asta, tigrul a crezut în cuvintele vulpii şi a eliberat-o.

Maiestatea voastră are acum un teritoriu de 8.000 de kilometri pătraţi şi 100.000 de soldaţi. Îi daţi Generalului Zhao puterea să conducă soldaţii. Aşa că nobilimea din Nord nu se teme de Generalul Zhao ci de forţele tale armate. La fel cum animalele se tem de tigru!”

Regele s-a simţit uşurat şi fericit.

Odată cu trecerea timpului, expresia idiomatică: ”Vulpea profită de puterea tigrului” a evoluat. În prezent fiind o analogie care face referinţă la oamenii cărora le place să-i intimideze sau să-i suprime pe ceilalţi atunci când sunt asociaţi cu cineva într-o relaţie sau poziţie puternică. Vulpea se poate bucura de puterea sa pentru un timp scurt, dar va fi aspru pedepsită atunci când trucul său va fi scos la iveală.