Ideologia lui Navalnîi contravine flagrant tradiţiilor adevăratului liberalism, consideră politologi ruşi

(photos.com)
Epoch Times România
22.08.2013

Ideologia opozantului rus Aleksei Navalnîi 'contravine în mod evident tradiţiilor liberalismului', în pofida faptului că acesta se bucură de mare popularitate printre liberalii ruşi, notează cunoscutul politolog Boris Kagarliţki, directorul Institutului pentru globalizare şi mişcări sociale, într-un articol publicat joi în săptămânalul 'Argumentî şi Faktî'.

Drept argument Kagarliţki aminteşte de discursul agresiv şi uneori injurios al lui Navalnîi, de ameninţările lui la adresa adversarilor şi de glumele sale despre politologi, care, în opinia opozantului rus, ar trebui daţi 'ca mâncare animalelor de grădina zoologică, spre amuzamentul copiilor'.

Boris Kagarliţki atrage atenţia în special asupra declaraţiilor evident xenofobe ale lui Navalnîi şi participării acestuia la 'Marşul rusesc'. Cu orice prilej, opozantul îşi permite afirmaţii deloc măgulitoare la adresa persoanelor de naţionalitate non-slavă. 'Toate acestea nu fac parte din repertoriul liberal. Dimpotrivă', subliniază autorul articolului.

În opinia politologului rus, declaraţiile lui Navalnîi se încadrează destul de limitat chiar şi în repertoriul ideologic şi stilistic al actualelor forţe de extremă dreapta din alte ţări. 'Marine Le Pen şi tovarăşii săi din Frontul Naţional nu-şi permit nici măcar ceva apropiat unor asemenea declaraţii', subliniază expertul, adăugând că opiniile radicale ale lui Navalnîi nasc involuntar în minte imagini ale Germaniei fasciste şi determină paralele cu foştii lideri nazişti.

În acest sens, Boris Kagarliţki este extrem de îngrijorat de popularitatea pe care Aleksei Navalnîi a început să o aibă în rândurile intelighenţiei liberale ruse. 'El a început să fie considerat nu doar un politician serios, ci şi un lider inevitabil şi necesar', notează politologul, constatând că pe lista de lozinci şi promisiuni ale lui Navalnîi figurează în permanenţă subiectul relaţiilor interetnice.

Sprijinul acordat unui asemenea candidat caracterizează nu în cel mai bun mod intelighenţia liberală însăşi, subliniază politologul. Aspiraţia de a 'se alipi' lui Navalnîi, prezentat drept 'personaj puternic' şi 'singura alternativă', scoate la iveală senzaţia inconştientă (şi adesea conştientă) de neputinţă, slăbiciune internă, tipică pentru intelighenţia liberală rusă, care 'visează că lângă ea va părea un bărbat adevărat, cu ajutorul căruia ea să poată vorbi cu poporul neplăcut şi de neînţeles'.

Kagarliţki aminteşte la ce a dus o asemenea 'delegare a statutului de lider' în Italia anilor 1920, iar apoi în Germania. 'Desigur, nu intenţionez să afirm că Navalnîi este un Mussolini al zilelor actuale sau cu atât mai mult o variantă prefabricată de 'Hitler nou'. Din fericire, până acolo mai e încă departe. Totuşi, atât tânărul şi talentatul jurnalist Benito în Italia, cât şi nerealizatul pictor Adolf în Bavaria nu au devenit dintr-odată cei pe care îi cunoaştem din manualele de istorie. Înainte de a organiza pogromuri şi a-i persecuta pe cei cu un mod de gândire diferit, ei au reuşit să cucerească simpatiile publicului prin discursuri flamboiante, apeluri la lupta anticorupţie şi declaraţii vehemente la adresa îmbogăţiţilor peste măsură', aminteşte politologul.

Articolul lui Kagarliţki din 'Argumentî i Faktî' nu este primul în care Navalnîi este acuzat de opinii naţionaliste. Astfel, săptămâna trecută cotidianul Moskovski Komsomoleţ cita afirmaţiile unui alt cunoscut politolog rus, directorul Centrului de informaţii politice de la Moscova, Aleksei Muhin, care atenţiona că nivelul ridicat de cinism din stafful electoral al lui Navalnîi, jonglarea acestuia cu emoţiile negative ale cetăţenilor 'sunt foarte asemănătoare cu acţiunile 'colegilor' germani de la sfârşitul anilor 1920, începutul anilor 1930'.

Totodată, Muhin nu vede nimic surprinzător în retorica liberală a lui Aleksei Navalnîi, care, în opinia politologului, joacă exclusiv rolul de 'momeală pentru prindere de electorat'. Muhin subliniază caracterul artificial şi nesincer al retoricii lui Navalnîi. 'La vremea lor, membrii partidului 'Iabloko', ce promovau valorile liberale pure, l-au 'citit' destul de repede pe Navalnîi şi l-au izgonit din rândurile lor, deoarece chiar filosofia liberalismului nu admite nici măcar o iluzie la o eventuală cochetare cu idei de extremă dreapta', aminteşte Aleksei Muhin.

Faptul că Navalnîi este un naţionalist nu este pus la îndoială nici de directorul Centrului informaţional-analitic 'Sova', Aleksandr Verhovski. 'Acest om este, în mod neîndoielnic, un naţionalist. El a încercat chiar să înfiinţeze propria mişcare de orientare moderat naţionalistă, care se numea 'Poporul'', aminteşte Verhovski.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor