ÎCCJ a respins cererea a doi clienţi Volksbank de constatare a caracterului abuziv al unor clauze

Epoch Times România
05.12.2012

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins cererea prin care doi clienţi ai Volksbank România au solicitat în justiţie constatarea caracterului abuziv al clauzelor privind perceperea comisionului de risc dintr-un contract de credit.

Decizia instanţei supreme a fost pronunţată în data de 27 noiembrie şi este irevocabilă.

Aceasta determină modificarea în totalitate a hotărârilor pronunţate anterior de instanţele inferioare în cazul a doi clienţi ai Volksbank România.

Clienţii au cerut instanţei constatarea caracterului abuziv al unor clauze cuprinse în convenţiile de credit. Clauzele în discuţie se referă, în principal, la comisioane practicate de bancă, în speţă comisionul de risc.

Reprezentarea Volksbank România în redactarea şi susţinerea cererii de recurs, atât în faţa instanţei de recurs (ÎCCJ), cât şi în faţa instanţei de apel (Curtea de Apel Iaşi) a fost asigurată de o echipă de avocaţi Ţuca Zbârcea & Asociaţii.

"Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie ar trebui să devină un precedent important care să contribuie la unificarea practicii instanţelor în materia litigiilor dintre bănci şi unii clienţi care au recurs la acţiuni în instanţă în speranţa de a modifica, prin intermediul justiţiei, clauzele contractelor de credit. În această materie, practica a fost relativ inconstantă: unele instanţe au dat câştig de cauză băncilor, în timp ce altele dimpotrivă, au dat câştig de cauză clienţilor băncilor. Acest lucru nu ajută niciuna dintre părţi, din contră, prelungeşte la infinit acest aşa-zis război dintre clienţi şi bănci”, a precizat Ionuţ Şerban, Avocat asociat al Ţuca Zbârcea & Asociaţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor