Iaşi: Admitere pentru master în "Istoria comunismului românesc"
Cea de-a doua sesiune de înscrieri la programul de master "Istoria comunismului românesc" a început, luni, la Facultatea de Istorie a Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi.
Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi şi Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România (IICCR) organizează singurul master despre comunism din România, intitulat "Istoria comunismului românesc".
Programul de master funcţionează sub egida Centrului de Studii asupra Comunismului şi Postcomunismului, înfiinţat printr-un protocol de colaborare încheiat între IICCR şi Facultatea de Istorie.
Conform noilor reglementări, după fiecare semestru şi sesiune de examene se va face o nouă repartiţie a locurilor buget - taxă, în funcţie de notele şi media obţinute, astfel încât orice masterand va avea posibilitatea să ocupe un loc bugetat, indiferent de media de intrare la sesiunea de înscriere.
Programul de master "Istoria comunismului românesc" a fost inclus de site-ul studentie.ro în topul masteratelor unice din România. Din top mai fac parte alte şapte programe de master din diverse domenii (Ştiinţe politice, muzică, medicină, litere, Ştiinţe economice şi relaţii internaţionale).
Programul de master "Istoria comunismului românesc" este singurul program de master de la Universitatea "Al. I. Cuza" inclus în acest top.
Lectorii masterului sunt istorici şi politologi renumiţi pentru activitatea lor, membri ai conducerii IICCR, profesori universitari, cercetători cunoscuţi în domeniu. Printre aceştia, istoricii Alexandru Florin Platon (decanul Facultăţii de Istorie a Universităţii "Alexandru Ioan Cuza"), Marius Oprea (preşedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România), Dorin Dobrincu (Directorul General al Arhivelor Naţionale) şi Adrian Cioflâncă (Institutul de Istorie "A.D. Xenopol"); politologii Daniel Barbu (Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti), Alexandra Ionescu (Institutul de Studii Politice din Paris) şi Stejărel Olaru (directorul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România); psihologul Adrian Neculau (vicepreşedintele Asociaţiei Psihologilor din România).
Cursanţii vor beneficia de o sală multimedia ultramodernă pentru aplicaţiile practice, o bibliotecă şi o sală de studiu. Sala Centrului de Studii asupra Comunismului şi Postcomunismului va fi una ultramodernă, dotată pentru proiecţii de materiale video.
Laboratorul va fi dotat cu o bibliotecă de specialitate, echipamente audio-video şi materiale didactice (hărţi, albume, colecţii de documente, rapoarte de specialitate, colecţii de materiale audio şi video etc).
Masteranzii vor primi sprijin (burse de studiu şi cercetare) pentru stagii de documentare în ţară şi străinătate, vor participa la proiecte de cercetare şi de aprofundare, simpozioane, mese rotunde etc.
Cei admişi vor elabora studii şi cercetări având ca temă comunismul şi postcomunismul care vor fi publicate în volume de specialitate sau în reviste de profil.