Ianukovici suspectat de joc dublu la Moscova
alte articole
Opoziţia din Ucraina l-a acuzat pe Ianukovici că ar fi avut o vizită ”secretă” în acest weekend pentru a discuta cu preşedintele rus, Vladimir Putin, care încearcă stoparea acordului de asociere cu Uniunea Europeană.
Vizita la Moscova a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al ministerului de Externe Ucrainean, Evhen Perebinis, cu precizarea că nu a fost secretă.
”Preşedinţii au discutat despre relaţiile economice bilaterale în contextul summitului de la Vilnius", a transmis acesta pentru Interfax.
Ianukovici a fost abordat de unul din membrii opoziţiei, Arseni Iaţeniuk, coleg de partid cu fostul premier, Iulia Timoşenko, care a insistat ca discuţiile necenzurate dintre cei doi şefi de stat să fie oferite guvernului, implicând apoi că negocierile dintre cei doi ar putea constitui un motiv pentru destituirea preşedintelui.
”Dacă un şef de stat duce negocieri secrete cu un alt şef de stat, aceasta ar putea justifica o procedură pentru destituirea sa”, a declarat Iaţeniuk.
Întâlnirea dintre cei doi lideri de stat a fost anunţată, sâmbătă, pe site-ul oficial al preşedenţiei ucrainiene, fără a fi oferite şi alte informaţii.
Oficialii de la Moscova au menţionat luni că întâlnirea s-a desfăşurat cu adevărat, asta la scurt timp după ce un post TV rus nega venirea preşedintelui Ucrainean în Rusia.
Cu această ocazie, preşedintele ucrainean a fost acuzat de ”subminarea” viitoarelor negocieri ce vor avea loc la summitul Parteneriatului oriental al Uniunii Europene din Lituania.
Un al membru al opoziţiei, Vitali Kliciko şi-a arătat şi el nemulţumirea faţă de acţiunile lui Ianukovici, pe care le consideră o subminare a posibilului tratat cu UE.
Pe blogul personal, boxeurului opozant a declarat că: ”Puterea nu a înţeles până acum că nu poţi declara un lucru, face altceva şi gândi ceva ce nu are de a face cu nimic. Aşa nu se aderă la Europa”.
Kliciko a atras atenţia asupra piedicilor puse de Ianukovici în privinţa plecării lui Timoşenko în Germania pentru tratament medical, aceasta fiind una din condiţiile impuse de către europeni pentru semnarea acordului de asociere ce va avea loc la summitul din Vilnius de pe 28 şi 29 noiembrie.
Cu o lună în urmă, preşedintele ucrainean a lăsat soarta lui Timoşenko pe mâinile Parlamentului, legea actuală nepermiţându-i fostului premier să plece în străinătate.
Iulia Timoşenko a fost condamnată la scurt timp după venirea la puterea lui Iakukovici, pentru semnarea fără mandat a unui acord cu Rusia, privind livrarea de gaze către Ucraina. Acordul, în vigoare şi astăzi, este extrem de nefavorabil Ucrainei, favorizând nepermis partea rusă.
Emisarii europeni prezenţi la Kiev n-au primit până în acest moment un răspuns clar privind soarta lui Timoşenko, ultima şansă avută înainte de data limită din 14 noiembrie, fiind şedinţa extraordinară de miercuri, atunci când vor fi obligaţi să definitiveze raportul cerut de Consiliul European.
Printr-o scrisoare transmisă presei de fiica sa, Timoşenko, care a primit o comdamnare de şapte ani, a făcut apel la ajutorul liderilor europeni şi membrilor opoziţiei din Ucraina, şi a cerut ca toate măsurile necesare semnarea acordului de asociere cu UE să fie luate. "Nu putem admite ca acorduri în culise şi fobii personale ale lui Ianukovici să îngroape aspiraţiile europene ale Ucrainei", a precizat Timoşenko.
În scrisoarea publică, fostul premier a denunţat şi ancheta la care este supus avocatul său, Servhi Vlasenko pentru aşa zisele violenţe conjugale, caz datând din anul 2010.
”Acest caz absurd împotriva avocatului meu Vlasenko este o ultimă lovitură dată aspiraţiilor europene de către Kiev”, a adăugat ea.
Unul din motivele prezenţei lui Ianukovici la Moscova sunt presiunile permanente asupra Ucrainiei prin datoriile acumulate în contractul gazului rusesc, semnat de Timoşenko în 2009, care au ca scop forţarea Kievului la aderarea în uniunea vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, condusă de Kremlin.