Ialomiţianu: Execuţia bugetară, dezastruoasă. Singura grijă a lui Ponta este satisfacerea baronilor şi clientelei

Gheorghe Ialomiţianu
Gheorghe Ialomiţianu (Epoch Times România)

Execuţia bugetară pe primele 7 luni din 2014 arată dezastrul guvernării Ponta, iar prin continuarea politicii sale de tăiere a investiţiilor şi de introducere de noi impozite nu există nicio şansă ca România să iasă din recesiune, a precizat miercuri, în cadrul unui comunicat de presă, fostul ministru al Finanţelor Gheorghe Ialomiţianu, adăugând că singura grijă a premierului Victor Ponta este să satisfacă baronii PSD şi clientela politică pentru a avea susţinerea partidului în alegerile din noiembrie.

„Victor Ponta se laudă cu un deficit bugetar foarte mic, de 0,15% din PIB, însă uită să le spună românilor că acest lucru a fost realizat prin tăierea investiţiilor publice, sacrificând mii de locuri de muncă din sectorul privat. Cel mai afectat domeniu de activitate, în urma tăierii investiţiilor publice, este sectorul construcţiilor, care a înregistrat un declin de peste 10% în primul semestru din acest an”, a remarcat deputatul PDL.

În ceea ce priveşte cheltuielile cu investiţiile pe primele 7 luni ale anului, Ialomiţianu a evidenţiat că acestea sunt cu 3,6 miliarde de lei mai mici faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, în scădere cu 352 de milioane de lei în luna iulie faţă de iunie 2014, iar situaţia investiţiilor este şi mai proastă dacă se compară prevederile bugetare cu cheltuielile efective de investiţii, diferenţa fiind de aproximativ de 8 miliarde de lei.

Singurele cheltuieli care cresc sub guvernarea lui Victor Ponta sunt cheltuielile cu bunurile şi serviciile, acestea înregistrând un avans de 4% faţă de perioada precedentă, a mai arătat Ialomiţianu.

„Din execuţia bugetară pentru primele 7 luni reiese clar că Victor Ponta nu dă doi bani pe cea mai importantă problemă a românilor, şi anume găsirea unui loc de muncă”, a subliniat fostul ministru.

Prin tăierea cheltuielilor de investiţii cu 8 miliarde de lei, Victor Ponta a sacrificat peste 100.000 de locuri de muncă şi câteva mii de firme, a estimat deputatul democrat-liberal, adăugând că, din păcate, tăierea investiţiilor publice va anula în mare parte efectele aşteptate prin reducerea contribuţiilor sociale cu 5 pp.

Prin continuarea politicii guvernului Ponta, de tăiere a investiţiilor şi de introducerea de noi impozite, nu există nicio şansă ca România să iasă din recesiune, este de părere Ialomiţianu, care susţine, totodată, că menţinerea deficitului bugetar foarte mic de către premier are o singură justificare: „supravieţuirea lui Victor Ponta la guvernare până la alegerile prezidenţiale, iar după el, potopul”.

„Singura grijă a lui Victor Ponta este să satisfacă baronii PSD şi clientela politică pentru a avea susţinerea partidului în alegerile din noiembrie. Dacă ar avea o fărâmă de respect faţă de români ar privi cu atenţie la gesturile pe care le-au făcut prietenii săi socialişti din Franţa, care şi-au prezentat demisia din guvern, deşi economia Franţei înregistra doar stagnare şi nu cădere economică abruptă ca în România”, a concluzionat acesta.