Huawei va construi centre de date în Africa de Sud

(Fred Dufour/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
14.02.2019

Gigantul chinez în telecomunicaţii Huawei va construi două centre de date în Africa de Sud începând cu luna martie, ca parte a unor planuri de a extinde serviciile de cloud pe teritoriul Africii, a precizat compania, citată de Reuters.

“Compania lucrează cu partenerii sud-africani pentru construirea unor centre de date în Johannesburg iniţial şi, ulterior, în Cape Town”, a susţinut Huawei într-o declaraţie.

Serviciul de cloud va fi disponibil organizaţiilor din Africa de Sud, precum şi ţărilor din vecinătate, a adăugat compania.

Compania chineză, aflată în centrul unui val global de temeri privind securitatea, are ca rival compania Amazon.com Inc, care îşi extinde de asemenea prezenţa în Cape Town. Un alt competitor prezent în Africa de Sud este Microsoft.

Amazon Web Services (AWS) este un lider global în cloud computing.

În ultimul trimestru al anului trecut, veniturile AWS au crescut cu 46% la 7 miliarde de dolari, în timp ce veniturile Microsoft au crescut cu 76% la 4 miliarde de dolari, potrivit datelor publicate de firma de cercetare Canalys.

SUA conduce o campanie intensă de interzicere sau restricţionare a implicării în Occident a firmelor chineze precum Huawei şi ZTE, suspectate de activităţi de spionaj. De altfel, Huawei a concediat un angajat chinez în Polonia care a fost acuzat de spionaj în favoarea Beijingului.

În plus, Departamentul de Justiţie american a făcut publice în urmă cu câteva zile acuzaţiile din două dosare deschise împotriva Huawei Technologies Co Ltd., a câtorva dintre filialele sale şi împotriva directorului său financiar Meng Wanzhou care a fost arestată în Vancouver şi eliberată ulterior pe cauţiune în decembrie 2018, şi care acum se confruntă cu posibilitatea extrădării în SUA.

Astfel, Huawei este acuzat de SUA de inducerea în eroare a unor bănci şi a autorităţilor americane cu privire la relaţia dintre compania Skycom Tech din Hong Kong şi Huawei Device USA Inc pentru a vinde echipamente în Iran, încălcând astfel regimul de sancţiuni aplicat de Washington împotriva Teheranului.

De asemenea, procurorii au acuzat-o pe Meng că a comis fraudă şi a indus în eroare diverse bănci, susţinând că Huawei nu aveau legături cu Skycom. Într-un caz separat, în Seattle, Departamentul de Justiţie a dezvăluit 10 capete de acuzare împotriva Huawei pentru furt de secrete comerciale, fraudă financiară şi obstrucţionarea justiţiei şi vizează aparentul furt de tehnologie robotică de la T-Mobile US, al cărui acţionar majoritar este compania germană Deutsche Telekom AG.

De-a lungul anilor, Huawei a avut o ascensiune controversată şi presărată cu scandaluri, primul de talie internaţională având loc în 2003, când compania Cisco a dat în judecată concernul chinez pentru că i-a furat tehnologia. De atunci, Huawei a fost bănuită în nenumărate rânduri de spionaj în favoarea regimului comunist chinez, primind interdicţii de participare la licitaţii guvernamentale în mai multe ţări anglo-saxone, pe motiv de securitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor