După Huawei urmează ZTE. Congresul american pregăteşte sancţiuni împotriva ZTE

(Getty Images)
Andrei Popescu
06.02.2019

Un grup bipartizan de senatori a introdus marţi un proiect de lege care ar reînnoi sancţiunile asupra companiei ZTE dacă firma de telecomunicaţii din China nu va respecta legile americane şi nu va încheia un acord cu administraţia Trump.

Preşedintele american Donald Trump a înfuriat mulţi membri ai Congresului, inclusiv unii dintre republicani, în iulie 2018, când a decis să ridice interdicţia asupra companiilor americane furnizoare ale companiei ZTE, permiţând companiei chineze să-şi reia activitatea.

ZTE încălcase un acord anterior şi a fost prins livrând ilegal mărfuri din SUA către Iran şi Coreea de Nord, au declarat oficiali ai Departamentului de Comerţ.

ZTE a pledat anul trecut vinovat de încălcările sancţiunilor.

Noul proiect de lege survine la doar câteva zile după ce oficiali americani s-au întâlnit cu omologii lor chinezi, la Washington, pentru a încerca să încheie un acord care să pună capăt războiului comercial dintre cele două mari economii ale lumii.

Mai important, evoluţie survine pe fondul arestării, în Canada, a directorului financiar al companiei Huawei, la cererea americanilor. Directorul este cerut de SUA, fiind învinuit de încălcare repetată a sancţiunilor impuse Iranului de S.U.A.

Mulţi membri ai Congresului consideră că ZTE şi Huawei este un pericol la adresa securităţii naţionale şi susţin că utilizarea produselor lor în Statele Unite ar putea înlesni spionajul industrial şi politic comis de China.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor