Război: Huawei cere furnizorilor de semiconductori să transfere producţia din SUA
alte articole
Decizia Departamentului de Justiţie al SUA de a face publice, luni, acuzaţiile din două dosare deschise împotriva Huawei Technologies Co Ltd., a câtorva dintre filialele sale şi împotriva directorului financiar Meng Wanzhou, a amplificat în mod semnificativ disputa dintre SUA şi cel mai mare furnizor de echipamente de telecomunicaţii din lume (şi cel de-al doilea producător de smartphone al lumii), potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge..
Şi, în timp ce oficiali ai Huawei şi din Beijing au denunţat acuzaţiile ca fiind anti-competitive şi motivate politic, Huawei pare să se pregătească pentru o nouă mişcare. Potrivit unui raport publicat de Nikkei Asian Review, gigantul chinez a cerut producătorilor de echipamente să ia în considerare ideea mutării din SUA a unei părţi a producţiei lor în cazul în care Departamentul de Justiţie va adopta o interdicţie la componentele vândute companiei Huawei. Ţinând cont de faptul că un alt gigant chinez în telecomunicaţii, ZTE, a fost la un pas de faliment, acum Huawei ia în considerare această măsură, fiind îngrijorat că preşedintele american Donald Trump ar putea lansa un ordin de interdicţie totală în ceea ce priveşte vânzarea semiconductorilor şi altor componente importante companiei Huawei.
De asemenea, potrivit unui raport recent al Reuters, Casa Albă ar lua în considerare un ordin executiv care va interzice companiilor americane să folosească echipamente produse de Huawei şi ZTE, susţinând că ambele companii lucrează la comanda guvernului chinez şi că echipamentele lor ar putea fi folosite pentru a spiona cetăţeni americani.
Printre companiile contactate de Huawei se numără, printre altele, companiile taiwaneze ASE Technology Holding, King Yuan Electronics şi Taiwan Semiconductor.
În încercarea de a minimaliza acest risc, Huawei, care printre altele, produce şi cipuri, şi-a informat furnizorii – precum ASE Technology Holding şi King Yuan Electronics, principalii săi furnizori de ambalaje de cipuri şi de teste pentru cipuri – că doreşte ca cea mai mare parte a producţiei să fie transferată în China continentală, au afirmat surse din industrie pentru Nikkei Asian Review.
Huawei a mai discutat şi cu Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., cel mai mare producător de cipuri sub contract din lume, să transfere o parte a producţiei de cipuri într-o locaţie aflată în oraşul chinez Nanjing, au mai precizat sursele pentru Nikkei.
Huawei utilizează mulţi dintre furnizorii lui Apple Inc., de exemplu. Iar incertitudinea provocată de campania americană împotriva giganţilor de telecomunicaţii chinezi a făcut practic imposibil ca unele dintre aceste companii să îşi pregătească în mod adecvat planurile de afaceri pentru anul următor.
“Nu ştim cum să ne facem planurile de afaceri pentru 2019 după arestarea directorului financiar al Huawei”, a susţinut o sursă a industriei pentru Nikkei. “Situaţia a provocat atât de multe riscuri şi nesiguranţe”.
Interdicţia asupra vânzărilor de componente companiei Huawei va însemna o “lovitură” pentru producătorii de semiconductori şi alte componente. “Dar sunt prea puţine lucruri pe care le putem face pentru a schimba situaţia”, a adăugat sursa.
Nu numai că SUA a ameninţat că va interzice vânzarea echipamentelor produse de Huawei, dar campania desfăşurată de Washington pentru a-i convinge pe aliaţii şi companiile de telecomunicaţii străine să înlăture Huawei de pe pieţele lor a produs unele rezultate în ultimele luni. Surse interne ale Huawei au precizat că gigantul hi-tech este îngrijorat că îşi va pierde dominaţia în Europa, unde a primit zeci de contracte pentru a construi reţele 5G.
De asemenea, Huawei a avut de înfruntat recent o presiune tot mai mare în Occident. De altfel, gigantul chinez a fost deja exclus de pe piaţa americană, iar Australia şi Noua Zeelandă au blocat implicarea gigantului hi-tech chinez în construirea reţelelor 5G. În plus, Japonia intenţionează să interzică achiziţiile de echipamente Huawei şi ZTE pentru a consolida sistemele de protecţie împotriva scurgerilor de informaţii şi a atacurilor cibernetice.
Huawei, unul dintre cei mai cunoscuţi producători de echipamente de comunicaţii, este şi cea mai controversată. Ascensiunea a fost presărată cu scandaluri, primul de talie internaţională având loc în 2003, când compania Cisco a dat în judecată concernul chinez pentru că i-a furat tehnologia. De atunci, Huawei a fost bănuită în nenumărate rânduri de spionaj în favoarea regimului comunist chinez, primind interdicţii de participare la licitaţii guvernamentale în mai multe ţări anglo-saxone, pe motiv de securitate.