Hossu, despre încălzirea Capitalei: S-a umflat foarte mult gogoaşa. Problema e minciuna!

Uriaşele datorii acumulate de RADET sunt formate în mare parte din dobânzi şi penalităţi. Acestea au format o gogoaşă rostogolită peste ani de autorităţi, gogoaşa care trebuie acum tranşată.
Bogdan Hossu
Bogdan Hossu (Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

Problema încălzirii Capitalei şi a apei calde la robinet - cu alte cuvinte criza RADET-ELCEN - nu se poate rezolva fără ca decidenţii să se aşeze la masă "responsabili şi fără să se mai mintă", a opinat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă preşedintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, în opinia căruia cu cât se tărăgănează mai mult o decizie, cu atât costurile vor fi mai mari.

Reamintim că săptămâna trecută, Consiliul General al Capitalei a mandatat Consiliul de Administraţie al RADET să ceară insolvenţa companiei Aceeaşi decizie a luat-o o zi mai târziu şi ELCEN, producătorul de agent termic, căreia RADET-ul îi datorează 3,6 miliarde. Finalitatea a fost că Romgaz a anunţat că, atâta vreme cât ELCEN nu-şi onorează obligaţiile, va sista livrarea de gaze, ceea ce finalmente se traduce prin faptul că bucureştenii vor rămâne fără apa caldă şi căldură. În acest context, Hossu a opinat că perspectiva este ca RADET-ul să intre în faliment şi lichidare şi să se creeze o nouă companie. Lucrurile trebuie făcute însă rapid şi cu onestitate din partea tuturor factorilor implicaţi, susţine liderul sindical, altfel, cu cât se amână mai mult o decizie, cu atât costurile vor creşte.

"Perspectiva e următoarea, o să facă probabil ca la Galaţi (unde APATERM, a intrat în faliment n.r.), în sensul în care, cum toate activele aparţin Primăriei, o să bage RADET-ul în faliment şi în lichidare, iar simultan vor crea o altă companie care să preia acest gen de administrare legată de acest lucru. Problema este că dacă la RADET aceasta se poate face, la ELCEN nu se poate face.", a declarat Hossu.

În ceea ce priveşte ELCEN, liderul sindical a reamintit că producătorul de agent termic s-a bazat pe dobânzile fictive pe care le-a facturat către RADET, deşi era clar că nu le va încasa. În realitate, profitul operaţional al companie este negativ, "în sensul în care dacă iei dobânzile pe care trebuie să le încaseze de la RADET, ELCEN este falimentar şi marea problema este că nu există astăzi alt producător de căldură în Bucureşti.", a explicat Hossu.

Cât despre faptul că furnizarea de agent termic poate fi rezolvată (parţial) cu patru staţii de cogenerare noi, Hossu a reamintit că aceasta nu se poate face mai înainte de 2 sau 3 ani de zile.

"Ministerul Energiei a rostogolit această chestiune prin lipsa acestor decizii, nu numai în guvernarea asta, vine din spate, pe 3-4 guverne în spate. Investiţiile care trebuiau făcute la ELCEN nu s-au făcut, v-am spus că ELCEN a coborât la 25-30% din capacitate şi pe motiv de actualizare de mediu îşi va pierde aproape toate capacităţile. În momentul în care îşi pierde capacităţile, nu mai există producător!

Va fi o viaţă grea, pentru că sunt două deficienţe majore, pe de o parte toate instalaţiile crapă - ţevăraia de distribuţie - pentru asta (reparaţii.r.) sunt prevăzuţi cei 180 mil de euro din programul european dar reparaţiile dură şi ele între un an şi jumătate, trei ani de zile.", a declarat liderul sindical.

Potrivt lui Hossu, în iarna asta vom supravieţui, căci de la Distrigaz nu vor bloca toate activităţile, căci ar deveni "genocid".

Mingea este acum la Primăria Capitalei, care din banii economisiţi din obligaţiile ei către RADET, poate face o plată directă ELECEN-ului, cu condiţia că ELCEN să nu îl dea sub forma de prime inclusiv către management, ci să îl plătească mai departe pentru gaz şi să dea o parte şi RADET care să facă parte din reparaţii, care sunt disperate, susţine Hossu.

Însă, per ansamblu, avem de a face cu un blocaj în serie "şi asta înseamnă că trebuie puşi la aceeaşi masă toţi decidenţii cu asumare de responsabilităţi şi fără să mai mintă. "Pentru că problema e minciuna!", a declarat Hossu.

Concret, din datoriile imense acumulate de RADET (doar către ELCEN regia e datoare cu 3,6 miliarde) datoria de bază e undeva la vreo 400 de milioane, restul înseamnă penalităţi şi umflături.

"Datoria de bază e mică 400 de milioane, restul sunt penalităţi şi dobânzi, o umflătură care niciodată nu va putea să fie acoperită în structura respectivă. Şi de aici pleacă toată mingea care s-a rostogolit. S-a umflat foarte mult gogoaşa şi trebuie tranşată într-un fel sau altul.", a concluzionat liderul sindical.