Hong Kong nu capitulează. Prezenţă masivă la alegerile primare
focus
alte articole
Peste 600.000 de cetăţeni din Hong Kong au votat în weekend la alegerile primare, considerate un vot de protest simbolic împotriva legii de aşa-zisă "securitate naţională" impusă de regimul comunist de la Beijing.
Sondajul neoficial va decide cei mai puternici candidaţi pro-democraţie care să participe la alegerile din septembrie pentru parlamentul din Hong Kong, cunoscut sub numele de Consiliul Legislativ (legco).
În timp ce alegerile primare sunt destinate doar candidaţilor pro-democraţie, nivelul de participare este considerat un indicator al opiniei populare din oraşul în care locuiesc 7,5 milioane de persoane.
„O prezenţă ridicată va trimite un semnal foarte puternic comunităţii internaţionale, că noi, cei din Hong Kong, nu renunţăm niciodată”, a declarat Sunny Cheung, în vârstă de 24 de ani, unul dintre tinerii avocaţi pro-democraţie care candidează la alegerile primare şi susţin discursuri dure.
Sfidând avertismentele unui înalt oficial din Hong Kong, potrivit căruia votul ar putea fi împotriva aşa-zisei legi a "securităţii naţionale", rezidenţii tineri şi bătrâni au ajuns în peste 250 de secţii de votare din oraş, unde erau prezenţi mii de voluntari.
Pe străzi şi la secţiile de votare s-au format cozi mari, iar locuitorii oraşului au folosit masiv şi votul cu ajutorul telefoanelor mobile.
În ajunul alegerilor primare, poliţia a percheziţionat biroul candidatului independent Robert Chung, al cărui institut de cercetare a opiniei publice din Hong Kong (HKPORI) ajută la organizarea alegerilor.
Măsura poliţiei a produs îngrijorare în rândul activiştilor pro-democraţie, privind intimidarea organizaţiei.
În ciuda ameninţării, organizatorii au afirmat că 592.000 de oameni au votat online, iar 21.000 au votat pe buletine de hârtie la sfârşitul a două zile complete de vot, mai mult decât s-a preconizat, reprezentând aproximativ o treime dintre alegătorii care au susţinut candidaţii pro-democraţie la alegerile de anul trecut.
„Chiar sub ameninţarea legii securităţii naţionale, încă mai ies 600.000 de oameni”, a spus Au Nok-hin, un organizator, fost parlamentar în perioada 2018 - 2019. „Puteţi vedea curajul oamenilor din Hong Kong în acest sens ... locuitorii oraşului Hong Kong au creat un alt miracol. "
Cu ajutorul noii legi de aşa-zisă "securitate naţională" impusă de un organ formal al Beijing-ului, partidul Comunist Chinez pedepseşte ceea ce regimul descrie în general ca secesiune, subversiune, terorism şi coluziune cu forţe străine. Pedeapsa maximă este închisoarea pe viaţă. Mai rău, noua lege permite agenţilor de securitate ai Chinei să opereze pentru prima dată în Hong Kong.
Unii activişti pro-democraţie se tem că inclusiv acest vot al alegerilor primare va fi folosit de către autorităţi pentru a-i împiedica pe unii membri marcanţi anti-comunişti să candideze la alegerile din septembrie.
„Ei pot aresta sau descalifica orice candidat pe care nu-l plac în condiţiile legii securităţii naţionale fără un motiv adecvat”, a susţinut Owen Chow - un tânăr candidat.
Într-o perioadă în care autorităţile din Hong Kong au interzis marşurile şi mitingurile publice de luni întregi pe fondul restricţiilor legate de virusul Wuhan şi au arestat persoane doar pentru că au strigat sloganuri şi au ţinut foi de hârtie goale, votul este privit ca o oportunitate crucială şi rară pentru ca locuitorii din Hong Kong să îşi exprime opinia.
"Pot simţi cu adevărat că tinerii nu au renunţat încă, chiar dacă ne confruntăm cu un viitor foarte deprimant", este de părere Prince Wong, în vârstă de 22 de ani, candidat în cartierul West New Territories.