Londra îl convoacă pe ambasadorul chinez din cauza tensiunilor din Hong Kong

Beijingul a acuzat Marea Britanie că se “scaldă în gloria apusă a colonialismului britanic”. Londra susţine că Beijingul încalcă acordurile încheiate înainte ca Hong Kong-ul să fie predat tovarăşilor comunişti în 1997.
Jeremy Hunt, ministru britanic de externe
Jeremy Hunt, ministru britanic de externe (Getty Images)

Ministerul de Externe britanic l-a convocat miercuri pe ambasadorul chinez la Londra din cauza unei dispute diplomatice tot mai intense declanşate de protestele anti-Beijing din Hong Kong, un fost teritoriu britanic, potrivit Deutsche Welle.

Liu Xiaoming a fost chemat pentru a răspunde la întrebări legate de ceea ce ministerul consideră a fi comentarii “inacceptabile şi incorecte” ale Chinei despre Hong Kong.

Ambasadorul l-a denunţat pe ministrul de Externe Jeremy Hunt pentru susţinerea “persoanelor violente care au încălcat legea” şi a acuzat Marea Britanie că încă are o “mentalitate colonială” cu privire la fosta sa colonie.

“Unii oameni consideră în minţile lor că Hong Kong-ul încă se află sub guvernare britanică. Ei au uitat... că Hong Kong-ul a fost returnat Patriei Mamă”, a declarat Liu reporterilor.

“Le spun acestora: luaţi-vă mâinile de pe Hong Kong şi daţi dovadă de respect. Această mentalitate colonială încă bântuie minţile unor oficiali sau politicieni”, a adăugat Liu.

Geng Shuang, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, a afirmat miercuri că Hunt “se scaldă în gloria apusă a colonialismului britanic şi este obsedat să ţină predici altora”.

“Hong Kong nu este China”

Guvernul britanic şi-a exprimat în repetate rânduri suportul pentru sutele de mii de manifestanţi din Hong Kong care au organizat proteste masive în ultimele săptămâni împotriva guvernului pro-Beijing al oraşului şi a unui proiect de lege privind extrădarea rezidenţilor în China continentală.

Manifestanţii şi Marea Britanie acuză China că încalcă principiul “o ţară, două sisteme” pe care statul comunist a promis că îl va respecta atunci când britanicii au returnat chinezilor acest teritoriu în 1997. Ei susţinut că guvernul pro-Beijing din Hong Kong devine tot mai autoritar şi îndatorat Beijingului.

Locuitorii oraşului au organizat proteste ample în ultimele săptămâni – la apogeu ieşind 2 milioane de persoane în stradă – împotriva unui proiect de lege care ar permite poliţiei din Hong Kong să extrădeze cetăţeni în China, indiferent de naţionalitate, în cazul în care Partidul Comunist Chinez îi acuză de încălcarea legii chineze. Temându-se că ar putea fi arestaţi pentru că resping în public comunismul, manifestanţii au cerut retragerea definitivă a proiectului.

Luni seară, sute de manifestanţi au năvălit şi vandalizat sediul Consiliului Legislativ pentru a împiedica parlamentarii să voteze proiectul. Incidentul a avut loc după ce, săptămâna trecută, şefa Executivului, Carrie Lam, care este loială conducerii din Beijing, doar a suspendat proiectul pe termen nelimitat, ceea ce înseamnă că, deşi nu va fi supus votului imediat, acesta ar putea oricând să fie readus pe masa discuţiilor. În primele ore ale zilei de marţi, poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanţii care au ocupat sediul Consiliului, fiind rănite câteva zeci de persoane.

În plus, poliţia a arestat, miercuri, 12 persoane în legătură cu incidentul de luni. Într-o declaraţie, poliţia a promis că îi va urmări pe manifestanţi pentru acţiunile lor ilegale şi violente din 1 iulie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe