HoloLens: Ştiinţa se apropie tot mai mult de dezvoltarea artificială a inteligenţei umane
alte articole
În luna ianuarie Microsoft a prezentat HoloLens, o tehnologie bazată pe realitate virtuală şi realitate amplificată (AR).
HoloLens completează ceea ce vedeţi în imagini 3-D suprapuse. De asemenea, tehnologia foloseşte inteligenţa artificială (AI) pentru a genera informaţii relevante în funcţie de situaţia în care se află persoana ce poartă lentilele. Informaţia este apoi adăugată la vederea voastră normală, folosind realitatea virtuală (RV).
AI sau IA?
HoloLens ar putea să materializeze o idee care transcende inteligenţa artificială convenţională: această tehnologie ar putea să ne completeze inteligenţa, mai degrabă decât să o înlocuiască, aşa cum este deseori cazul când oamenii discută despre AI.
Cam în aceeaşi perioadă în care a fost definită pentru prima dată AI, a apărut un alt concept: amplificarea inteligenţei (IA), care a fost cunoscută şi sub numele de augmentare cognitivă.
Spre deosebire de AI, care este un sistem capabil să proceseze informaţia la fel de bine sau chiar mai bine decât o fiinţă umană, IA este de fapt proiectat să completeze şi să amplifice inteligenţa umană. IA are un avantaj mare faţă de AI: construieşte pe baza inteligenţei umane care a evoluat de-a lungul a milioane de ani, în timp ce AI încearcă să construiască o inteligenţă de la zero.
IA a existat încă de pe vremea când oamenii au început pentru prima dată să comunice, cel puţin într-un sens foarte larg. Scrisul se numără printre primele tehnologii care pot fi considerate ca fiind IA şi acesta ne-a permis să ne dezvoltăm creativitatea, înţelegerea, eficienţa şi, în cele din urmă, inteligenţa.
De exemplu, strămoşii noştri au construit unelte şi structuri pe baza unor metode empirice şi fiind asistaţi de cunoştinţele transmise pe cale orală şi prin demonstraţiile făcute de înaintaşii lor. Dar există o limită a cantităţii de informaţii pe care o persoană o poate stoca fără un ajutor extern.
Astăzi construim structuri complexe cu ajutorul unor instrumente hi-tech de analizare şi a unor programe foarte precise. Cunoştinţele noastre s-au îmbunătăţit de asemenea datorită experienţelor înregistrate ale celor dinaintea noastră. În prezent, există mai multe informaţii şi cunoştinte decât ar putea să reţină orice persoană, iar acestea sunt disponibile pe platforme externe la apăsarea unui buton.
Deşi IA a existat de mulţi ani în principiu, încă nu a fost un subiect larg recunoscut. Dar cu un sistem precum HoloLens, IA poate fi acum dezvoltată în mod explicit pentru a fi mai rapidă decât ar fi fost posibil în trecut.
De la AR la IA
Realitatea amplificată (AR) este cea mai recentă tehnologie pentru a facilita IA, completând inteligenţa noastră şi îmbunătăţind-o.
De exemplu, agenţiile de poliţie ar putea folosi HoloLens pentru a accesa informaţii la cerere, pentru a se determina dacă suspectul este periculos. De asemenea, ar putea fi anticipate rutele suspectului în cazul unei urmăriri. Acest lucru ar oferi în mod sigur un avantaj ofiţerilor de poliţie aflaţi pe teren, făcându-i mai “inteligenţi”.
Chirurgii folosesc deja tehnologia de printare 3-D în simulările de dinaintea procedurilor de operaţie, permiţându-le să desfăşoare operaţii complicate care înainte nu ar fi fost posibile. Astfel de simulări ar putea fi realizate prin proiectarea modelului printr-un dispozitiv AR, precum HoloLens.
În ultimul timp, au existat unele speculaţii majore în legătură cu ameninţarea reprezentată de Inteligenţa Artificială (AI).
Amplificarea inteligenţei (IA) este un concept vechi şi este împins în faţa prin dezvoltarea unor noi dispozitive de realitate amplificată. S-ar putea nu mai dureze prea mult înainte ca propria voastră gândire să fie îmbunătăţită şi să ajungă la niveluri superumane datorită tehnologiei.
Alvin DMello este doctorand la Queensland University of Technology, Australia. Acest articol a fost publicat anterior în theconversation.com