Hollande 'sufocat' de stânga radicală

Candidatul socialist la alegerile prezidenţiale franceze, Francois Hollande. (DESK PHOTO-FRANCE/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
13.04.2012

Nu au avut loc încă alegerile prezidenţiale şi nici Hollande nu a fost proclamat învingător, dar stânga radicală s-a repliat în caz de victorie a candidatului socialist. Candidatul PS s-a abţinut de la orice gesturi de apropiere faţă de stânga radicală extremă - Frontul Stângii (FG) care reuneşte radicali şi comunişti sau partide troţkiste - pentru a nu-i speria pe cei indecişi şi pe alegătorii de centru care ar putea vota cu el, notează vineri ziarul La Razon.

Însă toţi împreună formează un procentaj deloc neglijabil care ar putea ajuta un candidat să câştige turul al doilea. Sondajele îi acordă candidatului comuniştilor, Jean Luc Mélenchon, între 13% şi 15% din intenţiile de vot şi un râvnit 'loc trei' al alegerilor prezidenţiale pe care şi-l dispută cu candidata Frontului Naţional (FN, extrema-dreapta, Marine Le Pen. Un post de arbitru, în unele ocazii, decisiv. În orice caz, dacă rezultatele se confirmă, îi va conferi legitimitatea pentru a-şi face auzite posibilele exigenţe în vederea unui viitor guvern socialist.

Totuşi, între cele două tururi din 22 aprilie şi 6 mai, François Hollande a închis uşa oricărei negocieri. La primul tur, candidatul Partidului Socialist asigură că 'va încerca să înţeleagă rezultatul care va ieşi' pentru ca apoi 'să reunească stânga, toată stânga şi să câştige mai departe', a declarat el într-un interviu.

'Alegerile prezidenţiale sunt o alegere pentru un moment determinat a unei persoane, unei politici şi a unei majorităţi', a spus el joi. 'Un mod de a respinge rolul în care adversarii săi l-au plasat, de ostatic ideologic al lui Mélenchon, care promovând un discurs populist lipsit de complexe i-a furat voturile candidatului oficial al stângii.

Între cei doi însă, coincidenţele sunt puţine iar Hollande nu intenţionează să cedeze. Programul său este incompatibil cu cel care într-o zi a dezertat din aripa de stânga a Partidului Socialist. Revendicările unui salariu minim de 1.700 de euro sau fixarea unui prag minim al salariului nu sunt de concept pentru Hollande. De unde şi motivul pentru care favoritul sondajelor nu vrea să-şi distragă atenţia de la traseul pe care şi l-a marcat şi să facă apel la votul util pentru a evita dispersarea.

În stânga radicală prioritatea este clară: să elibereze Franţa de alţi ani de 'sarkozysm'. Dar nu vrea să se conformeze cu a fi doar un magnet de voturi pentru PS. Atât FG cât şi Noul Partid Anticapitalist (ANP) aspiră să continue să existe şi după alegeri şi să devină o alternativă a socialiştilor.

În faţa unui François Hollande care, după părerea lor, este prea moale în poziţiile sale şi nu se rupe de Europa liberală, unii văd deja naşterea 'unui bloc de stânga anticriză' pentru ca, în caz de alegere, să facă presiuni asupra lui după victorie. Mai ales după avertismentul lansat de fostul candidat troţkist la alegerile prezidenţiale din 2002 şi 2007, Olivier Besancenot (NPA), potrivit căruia, 'nici cu socialiştii nu vor ieşi socotelile'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor