UE extinde sancţiunile împotriva Rusiei până în luna septembrie

Uniunea Europeană va aplica noi sancţiuni împotriva persoanelor implicate în conflictul din estul Ucrainei – persoane care nu au fost deja sancţionate – au declarat joi autorităţile franceze după o întâlnire a miniştrilor UE de externe pe tema noilor măsuri împotriva Rusiei.
Harlem Desir (JEWEL SAMAD/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
29.01.2015

Ministrii UE de externe au extins joi sancţiunile existente împotriva Rusiei, amânând luarea unor măsuri economice mai dure pentru moment dar câştigând suportul noului guvern grec, a cărui poziţie a fost în dubiu.

Astfel, miniştrii au căzut de acord să extindă până în luna septembrie interdicţiile de călătorie şi îngheţarea activelor impuse anul trecut şi care urmau să expire acum.

“Vom demonstra unitatea puternică a Uniunii Europene şi vom lua toate măsurile necesare, incluzând extinderea sancţiunilor aplicate asupra persoanelor fizice, pentru a asigura o întoarcere la soluţia negocierilor”, a declarat Harlem Desir, ministrul francez pentru probleme europene, reporterilor din Bruxelles.

De asemenea, Uniunea Europeană va aplica noi sancţiuni împotriva persoanelor implicate în conflictul din estul Ucrainei – persoane care nu au fost deja sancţionate – au declarat joi autorităţile franceze după o întâlnire a miniştrilor UE de externe pe tema noilor măsuri împotriva Rusiei.

“Vom intensifica sancţiunile care vizează separatişti şi persoanele care îi susţin pe aceştia, incluzând persoane din Rusia.”

Liderii UE au cerut această întâlnire marţi, anunţând miniştrii de externe să ia în considerare posibilitatea aplicării de sancţiuni suplimentare după luptele sângeroase din oraşul port Mariupol între forţele ucrainene şi rebelii susţinuţi de Moscova.

UE a impus prima dată sancţiuni după ce Rusia a anexat Crimeea în martie 2014 şi le-a extins după doborârea zborului MH17 al companiei aeriene Malaysia Airlines deasupra estului Ucrainei în iulie 2014.

Dar noul guvern al Greciei a refuzat până acum să aprobe o declaraţie provizorie, văzută de AFP, care recomandă de asemenea extinderea sancţiunilor generale până în luna septembrie şi elaborarea unor noi măsuri economice, conform anumitor surse diplomatice.

Desi ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier a declarat că are dubii în ceea ce priveşte ajungerea la un consens asupra noi sancţiuni, se pare ca ministrii UE au depasit unele obstacole.

Ministrul grec de externe Nikos Kotzias care a declarat după sosirea la discuţiile din Bruxelles că acţionează în vederea prevenirii unei rupturi între Uniunea Europeană şi Rusia.

Dar cu toate ca numeroase analize din ultimile zile arată înspre apropierea liderului Syriza de Kremlin şi de Alexei Dughin, multă vreme considerat ideologul lui Vladimir Putin, noul guvern grec a ales pe moment să susţina măsurile UE împotriva Rusiei.

Partidul radical Syriza al lui Tsipras este văzut ca un susţinător al Rusiei. Ambasadorul rus în Atena a fost primul oficial care s-a întâlnit cu proaspătul premier după victoria acestuia în alegerile de duminică.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor