Hollande este acuzat că face la fel ca Sarkozy în problema romilor

După evacuarea a două tabere de romi din Lille, în cursul zilei de joi, partidul Europa Ecologie-Verzi (EELV) şi Frontul de Stânga acuză guvernul că nu-şi respectă promisiunile şi că acţionează la fel cum a făcut dreapta în chestiunea acestei etnii, scrie ziarul Le Figaro în ediţia de joi.
Preşedintele Franţei, Francois Hollande. (PATRICK KOVARIK / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
10.08.2012

După evacuarea a două tabere de romi din Lille, în cursul zilei de joi, partidul Europa Ecologie-Verzi (EELV) şi Frontul de Stânga acuză guvernul că nu-şi respectă promisiunile şi că acţionează la fel cum a făcut dreapta în chestiunea acestei etnii, scrie ziarul Le Figaro în ediţia de joi.

Desfiinţarea taberelor de romi 'contrazice brutal una din promisiunile' preşedintelui Hollande, care s-a angajat în timpul campaniei să nu expulzeze familiile de romi decât dacă se oferă soluţii alternative, a afirmat purtătorul de cuvânt al mişcării ecologiste, Jean-Philippe Magnen, într-un comunicat în care se cere, de asemenea, guvernului lui Jean-Marc Ayrault 'să înceteze imediat evacuările fără soluţii'.

Éric Coquerel, secretar naţional al Partidului de Stânga, a declarat pentru un post de radio că guvernul Ayrault procedează la fel ca guvernele precedente în chestiunea romilor şi a pledat pentru 'o politică care să abordeze global problematica romilor'. 'Trebuie ca ei să poată trăi în demnitate aici', adaugă acesta.

Potrivit ONG-ului Medicii Lumii, de la începutul mandatului lui Hollande, au fost deja expulzaţi mai mulţi romi, două avioane transportându-i în România, la 10 mai şi la 5 iulie. 'Ceea ce este de neconceput pentru noi este faptul că aceşti oameni sunt alungaţi fără să li se spună unde pot să se ducă. Ne aşteptam la ceva mai bun după declaraţiile preşedintelui Hollande', a declarat Roseline Tiset, de la Liga pentru drepturile omului.

Promotor al asociaţiei Romeurope şi vice-preşedinte al Ligii pentru drepturile omului, Malik Salemkour a declarat pentru televiziunea interactivă FTVi că se constată aceeaşi politică de expulzare ca cea dusă din timpul lui Sarkozy, 'cu aceeaşi brutalitate' şi că acest lucru este 'o mare decepţie', potrivit ziarului Le Figaro.

La rândul lui, săptămânalul L'Express relatează despre faptul că evacuarea taberelor de romi din Lille şi Lyon a provocat nemulţumirea asociaţiilor de apărare a drepturilor acestei etnii care spun că nu s-a schimbat nimic în situaţia lor şi critică lipsa soluţiilor alternative.

La începutul mandatului preşedintelui socialist, ritmul expulzărilor a încetinit, dar de la începutul acestei veri el a crescut simţitor. Secretarul naţional pentru securitate, Eric Ciotti, a salutat joi politica guvernului: 'Manuel Valls a hotărât să continue desfiinţarea taberelor de romi. Este o măsură justă şi legitimă, aceste tabere nu îşi au locul pe teritoriul Republicii'.

Ceea ce ridică probleme nu este numărul de tabere evacuate, ci felul în care se procedează. 'Nu este nicio deosebire între evacuările de la începutul lui august şi cele din timpul lui Nicolas Sarkozy', afirmă Malik Salemkour. Unii militanţi ai asociaţiilor pentru drepturile romilor spun că situaţia lor chiar s-a înrăutăţit de când stânga este la putere, pentru că nu numai că sunt evacuaţi, ci sunt chiar 'vânaţi'.

Această poziţie este nuanţată de Pierre Henry, director general al asociaţiei de solidaritate 'France terre d'asile', care afirmă: 'Este o diferenţă între discursul lui Nicolas Sarkozy şi cel al lui François Hollande cu privire la romi şi acest lucru constituie deja un început bun. Actualul preşedinte nu îi stigmatizează, nu îi arată cu degetul. El recunoaşte, de asemenea, că trebuie căutate soluţii, dar mai sunt multe de făcut'.

Potrivit lui Pierre Henry, evacuările variază categoric de la o localitate la alta. Unele consilii generale încearcă să găsească soluţii durabile pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale romilor, în timp ce altele nu iau mereu în considerare situaţiile de compromis.

Malik Salemkour afirmă că promisiunile făcute de Hollande sunt greu de aplicat atâta timp cât romii sunt tot timpul pe drumuri, ceea ce face imposibilă şcolarizarea copiilor sau căutarea unui loc de muncă, concluzionează ziarul citat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor