Franţa dărâmă taberele de romi şi deportează 240 de persoane

Joi, Franţa a dărâmat taberele care adăposteau romi, din apropierea oraşului nordic Lille, şi a deportat circa 240 de persoane din oraşul sudic Lyon, înapoi în România.
Copii din familii defavorizate (Philippe Huguen / AFP / Getty Images)
Alex Johnston
10.08.2012

Joi, Franţa a dărâmat taberele care adăposteau romi, din apropierea oraşului nordic Lille, şi a deportat circa 240 de persoane din oraşul sudic Lyon, înapoi în România.

Dimineaţă, două tabere improvizate au fost evacuate şi demontate, iar în jur de 200 de persoane au fost expulzate din aproximativ 15 "rulote", a declarat viceprimarul Villeneuve d'Ascq, Maryvonne Girard, pentru Radio France Internationale.

Deportarea romilor din Franţa în România a atras condamnarea militanţilor pentru drepturile omului, care au declarat că noul preşedinte socialist Francois Hollande şi-a încălcat una dintre promisiunile electorale.

"Cel puţin fostul preşedinte a avut onestitatea de a spune ce urmează să se întâmple", a declarat Părintele Arthur, un preot catolic care plănuia să boteze mai mulţi copii romi, pentru radiodifuzor. El s-a referit la fostul preşedinte Nicolas Sarkozy, care a distrus taberele ilegale de romi în 2010, fiind condamnat în mod similar de ţările vecine.

Miercuri, ministrul de Interne Manuel Valls a afirmat că acţiunile au fost necesare ca urmare a riscurilor de sănătate la care sunt supuşi romii din cauza traiului în taberele sărace.

"Taberele neigienice sunt inacceptabile", a spus Valls, potrivit Reuters. "Adesea situate în mijlocul cartierelor muncitoreşti, ele sunt, de asemenea, o provocare la adresa vieţii comunităţii."

Dar Părintele Arthur, care a vorbit şi cu Reuters, pune sub semnul întrebării soarta romilor, inclusiv a femeilor şi copiilor, care au fost evacuaţi din apropierea Lille. Unele grupuri pentru drepturi au susţinut că nu a existat niciun fel de acţiune menită asigurării unei locuinţe sau cazări temporare.

"Ceea ce va alege de aceste familii?", a întrebat el. "Totul le este luat - este o încălcare a drepturilor fundamentale ale omului."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor