Hollande, după discuţia cu Iohannis: "Avem aceleaşi priorităţi"

Fiecare ţară membră Schengen, precum şi ţările care nu sunt încă membre dar aspiră la acest statut trebuie să facă un efort pentru securitatea frontierelor, a declarat Hollande.
Preşedintele francez Francois Hollande, 19 aprilie 2013 (FRANCOIS GUILLOT / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
13.09.2016

Preşedintele Franţei, Francois Hollande, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe comune de presă cu preşedintele României, susţinută la Cotroceni că cele două ţări vor avea ca prioritate, la summitul în format UE-27, care va avea loc la Bratislava, protejarea cetăţenilor europeni.

"Peste trei zile, Preşedintele Iohannis şi cu mine vom fi la Bratislava. Avem aceleaşi priorităţi. Prima este aceea de a-i proteja pe europeni, să le asigurăm securitatea, să controlăm frontierele externe. Fiecare ţară trebuie să facă un efort, ţările membre ale Spaţiului Schengen, dar şi celelalte care nu sunt membre încă, dar care aspiră. România s-a dotat prin Programul PNR pentru controlul circulaţiei persoanelor care tranzitează prin aeroporturi şi s-a dotat cu o astfel de structură importantă pentru securitatea noastră. Pentru noi este un punct esenţial în lupta împotriva terorismului, de aceea discuţiile trebuie purtate la Bruxelles pentru a vedea cum pot aduce aeroporturile române o contribuţie în Spaţiul Schengen prin eficacitatea lor.", a declarat Hollande, la Cotroceni.

Hollande a mai precizat, în discursul său, că a dorit, de asemenea, ca Europa să aibă reguli, inclusiv pentru libera circulaţie.

"Europa înseamnă creştere, trebuie să fie şi mai multă creştere. Europa înseamnă locuri de muncă, ar trebui să fie şi mai multe locuri de muncă şi să dăm Planului Juncker şi mai mult sens şi la fel şi investiţiilor în următorii ani.", a afirmat preşedintele francez.

Francois Hollande a mai precizat că discuţiile sale cu Iohannis au vizat şi chestiunea lucrătorilor detaşaţi, context în care preşedintele Franţei a susţinut că fraudele şi abuzurile care se pun în calea liberei circulaţii nu pot fi acceptate:

"Este în interesul tuturor să-i pedepsim pe cei care abuzează de această situaţie, care folosesc aceşti lucrători detaşaţi în detrimentul principiului şi care dau apă la moară partidelor şi poziţiilor extremiste. Trebuie să facem în aşa fel încât Directiva cu privire la lucrătorii detaşaţi să fie revizuită, modificată, cum se face de altfel acum pentru a respecta principiile care ne unesc.", a susţinut Hollande.

Nu în ultimul rând, preşedintele Franţei a ţinut să sublinieze că, în discuţiile sale cu Iohannis, a fost abordată şi chestiunea romilor, "care acum câţiva ani a avut consecinţe politice în Franţa."

"Această chestiune din 2012 încoace a fost abordată şi s-au găsit răspunsuri de o parte şi de cealaltă pentru a putea controla deplasarea populaţiilor, să putem asigura întoarcerea unor populaţii şi sprijinul luptei împotriva sărăciei în România, pentru a ne asigura cu toţii că aceste populaţii au condiţii de trai decente în ţara lor. Este o chestiune de demnitate, responsabilitate, solidaritate şi trebuie să evităm ca aceste subiecte să nu fie folosite în slujba xenofobiei.", a precizat Hollande.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor