Hillary Clinton regretă că a folosit emailul privat în rezolvarea unor afaceri de stat

După ce a refuzat în repetate rânduri să îşi ceară scuze, candidatul prezidenţial american Hillary Clinton şi-a exprimat în cele din urmă regretul pentru folosirea adresei sale personale de email pentru rezolvarea unor probleme oficiale.
Hillary Clinton (KEVORK DJANSEZIAN/GETTY IMAGES)
Andrei Popescu
09.09.2015

După ce a refuzat în repetate rânduri să ceară scuze, candidatul prezidenţial american Hillary Clinton şi-a exprimat în cele din urmă regretul că a folosit adresa sa personală de email pentru rezolvarea unor probleme oficiale.

Clinton a recunoscut pentru prima dată marţi că utilizarea adresei sale private de email în perioada în care a ocupat funcţia de secretar de stat, între 2009 şi 2013, a fost o “greşeală”.

“Aceea a fost o greşeală. Îmi pare rău şi îmi asum responsabilitatea”, a declarat Clinton într-un interviu cu ABC News.

“Cred că aş fi putut şi ar fi trebuit să fac o treabă mai bună şi să răspund la întrebările ce mi s-au pus anterior. Probabil nu am văzut cu adevărat necesitatea acestui lucru”, a adăugat aceasta.

Timp de mai multe luni, Clinton a încercat să minimalizeze scandalul, atitudinea ei fiind taxată printr-o scădere importană a popularutăţii în sondaje.

Scuza ei de la ABC a fost cu atât mai uimitoare cu cât a avut loc la o zi după un interviu cu Associated Press în care a susţinut că nu trebuie să se scuze pentru faptul că a folosit un server non-guvernamental în perioada în care era şefa diplomaţiei. “Am făcut ceea ce a fost permis”, a susţinut Clinton în interviul cu AP.

Săptămâna trecută, când a fost întrebată de NBC News dacă îi pare rău pentru acţiunile sale, Clinton a refuzat să ceară scuze. “Ei bine, cu siguranţă doresc să fi făcut o alegere diferită”, a declarat Clinton atunci, adăugând că “îi pare rău că această situaţie derutează oamenii”.

Fostul diplomat american neagă că a primit sau că a trimis emailuri care conţineau informaţii secrete în acea perioadă. Totuşi, anchetatorii au afirmat că un număr semnificativ din cele câteva mii de emailuri predate ulterior de fostul secretar de stat către Departamentul de Stat conţineau informaţii strict secrete care puteau afecte inclusiv agenţii aflaţi în misiuni.

FBI-ul examinează serverul de email pentru a constata dacă aranjamentul respectiv a compromis secrete guvernamentale.

Un sondaj publicat marţi de Monmouth University a arătat că susţinerea acesteia în rândul democraţilor şi a alegătorilor democraţi a scăzut cu 10 procente în ultima lună, ajungând la 42%.

Sondajul a dezvăluit că mulţi alegători democraţi din New Hampshire au declarat că acţiunile lui Clinton în privinţa chestiunii emailului personal constituie o problemă.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor