Herman van Rompuy, în plen: România devine un punct de intrare sigur în Schengen
alte articole
Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a declarat miercuri, în plenul reunit al Parlamentului, că aderarea României la spaţiul Schengen este afectată de “curentele populismului” şi că România devine un “punct de intrare sigur”.
“În mod regretabil, curentele populismului afectează procesul de integrare europeană. Libertatea de mişcare, de acces la servicii şi muncă sunt valori de bază ale UE, sunt un semn al civilizaţiei. În acest spaţiu nu este loc pentru stigmatizare. Intrarea României în zona Schengen este una din aceste probleme. Am discutat azi-dimineaţă, din nou, cu preşedintele Traian Băsescu acest lucru. Toţi liderii europeni au subliniat că toate condiţiile legale pentru accederea României la spaţiul Schengen au fost îndeplinite. Ultima întrunire a fost în martie şi discutând cu miniştrii de Interne s-a pus problema accederii României în septembrie şi mă bucur că România are încredere şi ia măsuri în coordonarea poliţiei de graniţă. România devine un punct de intrare sigur în spaţiul Schengen. Sunt convins că controlul frontalier pune şi probleme bugetare, dar este nevoie de acest lucru pentru îndeplinirea unor standarde europene”, a declarat oficialul european.
Aderarea României la Spaţiul Schengen a fost unul dintre subiectele abordate miercuri de preşedintele Traian Băsescu şi liderul Consiliului European, Herman Van Rompuy, ambii evocând luna septembrie când se va lua o decizie în acest sens.
”Ţin să mulţumesc domnului preşedinte pentru sprijinul pe care ni l-a dat în fixarea lunii septembrie 2102, ca lună în care să se ia o decizie cu privire la data intrării României în Spaţiul Schengen”, a declarat Traian Băsescu.
La rândul său, Herman Van Rompuy a reamintit că toţi liderii europeni au recunoscut faptul că România a îndeplinit condiţiile de aderare la acest spaţiu.
”Toţi liderii europeni au subliniat de mai multe ori în întâlnirile noastre că toate condiţiile legale de aderare au fost întrunite. La ultima întâlnire din martie, liderii au făcut progrese. Am îndemnat Consiliul să ia o decizie cu privire la aderarea României în septembrie”, a spus preşedintele Consiliului European.
El a remarcat progresele României din ultimul timp.
”Salut faptul că ţara dumneavoastră ia iniţiative pentru creşterea încrederii între timp. De exemplu, în domeniul controlului frontierelor şi cooperării poliţiei. Acest lucru va asigura faptul că România va deveni un punct de intrare sigur în zona Schengen”, a punctat liderul european.
Şefii de stat şi de guvern vor lua o decizie privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen la Consiliul European din septembrie.
Olanda, singura ţară care se opune aderării celor două, aşteaptă până atunci un raport pozitiv pe MCV în iulie.