Hashim Thaci cere UE să convingă ţările care nu au recunoscut Kosovo, inclusiv România, să se răzgândească

În cursul unei vizite la Washington, premierul kosovar Hashim Thaci a declarat că este foarte important ca UE să convingă cele cinci state membre UE care nu au recunoscut încă independenţa Kosovo, printre care şi România, să o facă foarte curând.
Premierul kosovar Hashim Thaci(ST) şi secretarul de stat american Hillary Clinton(DR) în timpul unei conferinţe de presă, 4 aprilie 2012, Washington DC. (JIM WATSON / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
06.04.2012

În cursul unei vizite la Washington, premierul kosovar Hashim Thaci a declarat că este foarte important ca UE să convingă cele cinci state membre UE care nu au recunoscut încă independenţa Kosovo, printre care şi România, să o facă foarte curând.

Thaci consideră că Bruxelles-ul ar trebui să depună mai multe eforturi pentru a convinge ţările respective - România, Spania, Grecia, Slovacia şi Cipru - să se răzgândească şi să recunoască independenţa Kosovo.

Parlamentul European a adoptat la sfârşitul lunii martie o rezoluţie prin care cere celor cinci state membre ale UE care nu au recunoscut independenţa Kosovo să facă acest lucru, notând că 88 de ţări au făcut-o deja.

Rezoluţia salută iniţierea unui dialog în problematica vizelor în ianuarie, pentru a contracara izolarea progresivă a cetăţenilor kosovari. Parlamentul aşteaptă de la Comisie să prezinte un plan privind liberalizarea vizelor în această primăvară, şi sprijină planul acesteia de a prezenta un plan de fezabilitate, în toamna anului 2012, pentru un acord UE-Kosovo de stabilitate şi asociere.

Deputaţii europeni îşi exprimă de asemenea speranţa că, în curând, Comitetul Olimpic va permite atleţilor kosovari să ia parte la Jocurile Olimpice de la Londra.

Parlamentul consideră că provocările-cheie pentru Kosovo sunt întoarcerea refugiaţilor şi a persoanelor dislocate de la casele lor, lupta împotriva corupţiei şi remedierea situaţiei instabile şi tensionate din nord. Cere de asemenea reforme constituţionale şi electorale rapide.

Rezoluţia nu are caracter legislativ.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor