Parlamentul European cere României şi altor patru state să recunoască Kosovo

Parlamentul European a adoptat joi o rezoluţie prin care cere celor cinci state membre ale UE care nu au recunoscut independenţa Kosovo să facă acest lucru, notând că 88 de ţări au făcut-o deja.
(photos.com)
Gina Zaragiu
30.03.2012

Parlamentul European a adoptat joi o rezoluţie prin care cere celor cinci state membre ale UE care nu au recunoscut independenţa Kosovo să facă acest lucru, notând că 88 de ţări au făcut-o deja.

Dintre statele membre ale Uniunii Europene, Slovacia, Spania, Grecia, Cipru şi România nu au recunoscut independeţa provinciei sârbeşti Kosovo. În prezent Kosovo este o regiune populată în proporţie de circa 90 la sută de etnici albanezi (aproximativ 2 milioane). Sârbii kosovari, (120.000 de persoane), locuiesc în enclave izolate şi în câteva zone din nord (40.000), aflate la graniţa cu Serbia.

Rezoluţia nu are caracter legislativ.

Rezoluţia salută demararea dialogului pe vize în ianuarie, în vederea reducerii izolării cetăţenilor Kosovo. Europarlamentarii se aşteaptă ca CE să prezinte în această primăvară propunerea pentru liberalizarea vizelor şi susţin planurile de întocmire a unui studiu de fezabilitate până la toamnă pentru un Acord UE-Kosovo pentru Stabilizare şi Asociere.

Parlamentul European a declarat că mai rămân probleme pe care Kosovo trebuie să le rezolve, printre care revenirea refugiaţilor, combaterea corupţiei şi ameliorarea tensiunilor din nord. De asemenea, cere reforme constituţionale şi electorale rapide. Rezoluţia a fost adoptată cu 375 voturi pentru, 97 împotrivă şi 76 abţineri.

Deputaţii europeni îşi exprimă de asemenea speranţa că, în curând, Comitetul Olimpic va permite atleţilor kosovari să ia parte la Jocurile Olimpice de la Londra.

Independenţa Kosovo a fost proclamată unilateral pe 17 februarie 2008 şi acesta a alimentat şi mai mult tensiunile separatiste din ţările europene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor