Scandal între pesedişti după grindina care a răvăşit România. Daea se apără: Natura a fost mai puternică
alte articole
La scurtă vreme după ce grindina a făcut prăpăd în România, Graţiela Gavrilescu - vicepremier şi ministru al Mediului - a ţinut să iasă pe Facebook cu acuzaţii, cerând demiterea imediată a celor care nu au intervenit cu rachete antigrindină.
"Astăzi, în zona Dealu Mare, grindina a făcut prăpăd.
Plantaţii întregi de viţă-de-vie şi culturile agricole au fost afectate iremediabil pe suprafeţe mari.
Ploaia torenţială şi grindina au blocat traficul rutier şi şuvoaiele de apă au pătruns în curţi şi case...
DE CE NU S-A INTERVENIT, EFICIENT, CU RACHETE ANTIGRINDINĂ?
M-am informat şi avertizarea meteo, cod portocaliu, a fost dată din timp, de către ANM.
CER PUBLIC DEMITEREA IMEDIATĂ a celor care nu şi-au respectat atribuţiile de serviciu!", a scris pe Facebook Gavrilescu.
Cel aflat cu "musca pe căciulă", respectiv ministrul Agriculturii, Petre Daea - în subordinea căruia se află sistemul de rachete antigrindină - susţine că rachetele au fost lansate însă norii erau prea sus....
”Nu vreau să comentez ce a spus doamna vicepremier. (…) Aseară, azi-noapte, astăzi am stat de vorbă cu specialiştii din domeniu care mi-au spus după episodul de ieri, când în această zonă s-au lansat 16 rachete care n-au putut să facă faţă situaţiei date întrucât formaţiunile de gheaţă s-au realizat undeva la 11.000 de metri înălţime, iar lansatoarele noastre de grindină acţionează până la 8.000 de metri. Iată că am fost puşi într-o situaţie fără precedent: nu s-a întâmplat niciodată în România ca să fie grindină înainte de 1 mai. Noi am fost pregătiţi încă din 15 aprilie, urmare a acestei pregătiri, ieri s-a activat sistemul antigrindină şi au fost lansate 16 rachete, dar din nefericire fără rezultat”, a explicat Petre Daea, potrivit Agrointel.ro.
Cât despre eficienţa sistemului antigrindină, deşi acesta se pare că nu a avut niciun efect în cursul zilei de ieri, Daea susţine că aceasta nu poate fi negată: ”A fost şi este eficient pentru că ştim că de ani buni din zonele acestea s-a adunat întreaga producţie de struguri. Şi anul trecut şi acum doi ani, activând aceste instalaţii am putut proteja, dar iată că acum natura a fost mai puternică”.