Handelsblatt: Berlinul consideră scrisorile ambasadorului SUA privind Nord Stream 2 o provocare

(Getty Images)
Andrei Popescu
14.01.2019

Ministerul de Externe al Germaniei consideră scrisorile trimise de ambasadorul Statelor Unite în Berlin, Richard Grenell, companiilor germane participante la proiectul Nord Stream 2 ca fiind o altă provocare, a precizat duminică publicaţia Handelsblatt, citând surse.

Anterior, tot duminică, mass media germană a raportat că Grenell a trimis scrisori la o serie de companii germane şi a menţionat posibilitatea impunerii de sancţiuni împotriva acestora pentru susţinerea proiectului de construire a gazoductului Nord Stream 2. Purtătorul de cuvânt al ambasadorului a afirmat că scrisorile lui Grenell nu ar trebui percepute ca o ameninţare, ci ca o exprimare clară a politicii SUA.

Potrivit publicaţiei Handelsblatt, companiile care au primit scrisori s-au adresat Ministerului de Externe pentru a primi sfaturi cu privire la modul în care ar trebui să răspundă la astfel de ameninţări. Ministerul le-a sfătuit să nu răspundă la scrisori, privindu-le ca pe o provocare, a precizat sursa citată.

Revista germană Der Spiegel a raportat că Ministerul de Externe şi Cancelaria Federală intenţionează să discute luni cu privire la potenţialul răspuns pe care l-ar putea da lui Grenell şi noilor provocări şi care ar trebui să fie reacţia la acţiunile oficialului american.

Nord Stream 2 este un proiect comun al gigantului rus Gazprom şi cinci companii europene – compania franceză Engie, compania austriacă OMV AG, compania britanico-olandeză Royal Dutch Shell şi companiile germane Uniper şi Wintershall – şi doreşte să livreze anual 55 miliarde de metri cubi de gaz natural rusesc în Uniunea Europeană, prin Marea Baltică şi Germania, ocolind Ucraina. Proiectul a fost apreciat de unele ţări europene şi s-a lovit de opoziţia unor membri UE care consideră că proiectul ar putea creşte dependenţa lor de gazul rusesc.

SUA s-a opus proiectului Nord Stream 2. Referitor la acest lucru, preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat că omologul său american Donald Trump are în vedere interesele companiilor americane, respectiv de a livra gaz natural lichefiat în Europa.

De asemenea, administraţia Trump a afirmat că Nord Stream 2 prezintă o ameninţare pentru securitatea energetică a Europei şi ar putea fi folosit de Rusia pentru a obţine un avantaj economic şi politic. Trump a cerut ţărilor europene care susţin proiectul să renunţe la el în favoarea gazului natural lichefiat american (GNL).

Atât Moscova, cât şi Berlinul au respins acuzaţiile, afirmând că Nord Stream 2 este doar un proiect economic. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a descris acuzaţiile SUA ca fiind o “concurenţă necinstită camuflată”. La rândul ei, Comisia Europeană a precizat că nu susţine proiectul, însă a refuzat să îl interzică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor