Handelsblatt: Berlinul consideră scrisorile ambasadorului SUA privind Nord Stream 2 o provocare
alte articole
Ministerul de Externe al Germaniei consideră scrisorile trimise de ambasadorul Statelor Unite în Berlin, Richard Grenell, companiilor germane participante la proiectul Nord Stream 2 ca fiind o altă provocare, a precizat duminică publicaţia Handelsblatt, citând surse.
Anterior, tot duminică, mass media germană a raportat că Grenell a trimis scrisori la o serie de companii germane şi a menţionat posibilitatea impunerii de sancţiuni împotriva acestora pentru susţinerea proiectului de construire a gazoductului Nord Stream 2. Purtătorul de cuvânt al ambasadorului a afirmat că scrisorile lui Grenell nu ar trebui percepute ca o ameninţare, ci ca o exprimare clară a politicii SUA.
Potrivit publicaţiei Handelsblatt, companiile care au primit scrisori s-au adresat Ministerului de Externe pentru a primi sfaturi cu privire la modul în care ar trebui să răspundă la astfel de ameninţări. Ministerul le-a sfătuit să nu răspundă la scrisori, privindu-le ca pe o provocare, a precizat sursa citată.
Revista germană Der Spiegel a raportat că Ministerul de Externe şi Cancelaria Federală intenţionează să discute luni cu privire la potenţialul răspuns pe care l-ar putea da lui Grenell şi noilor provocări şi care ar trebui să fie reacţia la acţiunile oficialului american.
Nord Stream 2 este un proiect comun al gigantului rus Gazprom şi cinci companii europene – compania franceză Engie, compania austriacă OMV AG, compania britanico-olandeză Royal Dutch Shell şi companiile germane Uniper şi Wintershall – şi doreşte să livreze anual 55 miliarde de metri cubi de gaz natural rusesc în Uniunea Europeană, prin Marea Baltică şi Germania, ocolind Ucraina. Proiectul a fost apreciat de unele ţări europene şi s-a lovit de opoziţia unor membri UE care consideră că proiectul ar putea creşte dependenţa lor de gazul rusesc.
SUA s-a opus proiectului Nord Stream 2. Referitor la acest lucru, preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat că omologul său american Donald Trump are în vedere interesele companiilor americane, respectiv de a livra gaz natural lichefiat în Europa.
De asemenea, administraţia Trump a afirmat că Nord Stream 2 prezintă o ameninţare pentru securitatea energetică a Europei şi ar putea fi folosit de Rusia pentru a obţine un avantaj economic şi politic. Trump a cerut ţărilor europene care susţin proiectul să renunţe la el în favoarea gazului natural lichefiat american (GNL).
Atât Moscova, cât şi Berlinul au respins acuzaţiile, afirmând că Nord Stream 2 este doar un proiect economic. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a descris acuzaţiile SUA ca fiind o “concurenţă necinstită camuflată”. La rândul ei, Comisia Europeană a precizat că nu susţine proiectul, însă a refuzat să îl interzică.