Bolton: SUA analizează diverse căi de a opri construirea gazoductului Nord Stream 2

John Bolton, consilierul Casei Albe pentru securitate naţională (AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
06.12.2018

SUA şi-a exprimat în numeroase ocazii dezaprobarea faţă de construirea gazoductului Nord Stream 2, preşedintele Donald Trump criticând ţările UE pentru sprijinul acordat proiectului şi solicitând abandonarea lui în favoarea gazului natural lichefiat produs de companii americane.

Într-un interviu cu Gerard Baker de la Wall Street Journal, consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, John Bolton, a declarat că Washingtonul ia în considerare unele opţiuni cu privire la modul în care ar putea “intimida” Rusia şi a opri construirea gazoductului Nord Stream 2.

“Există multe sancţiuni deja în vigoare împotriva ruşilor şi ar putea fi aplicate şi altele. Preşedintele a declarat în repetate rânduri, de exemplu, că Germania ar trebui să anuleze [proiectul] gazoductului Nord Stream 2, [şi] că noi analizăm diverse lucruri pe care le-am putea face acolo”, a afirmat Bolton.

Proiectul gazoductului, condus de gigantul rus de stat Gazprom, a fost aspru criticat de SUA şi câteva ţări europene, inclusiv Ucraina, care beneficiază de pe urma tranzitului de gaz din Rusia spre Europa.

Washingtonul a cerut în mai multe rânduri Germaniei să nu mai susţină Nord Stream 2, ameninţând că va sancţiona companiile europene implicate în acest proiect.

La începutul acestei săptămâni, SUA, care încearcă să îşi exporte gazul natural lichefiat în Europa, a cerut aliaţilor europeni să reconsidere participarea lor în proiectul Nord Stream 2, sugerând că “ajută guvernul rus”, întrebându-se dacă acesta este “tipul de suport pe care doresc să îl ofere guvernului rus… în acest moment”.

Luna trecută, secretarul de stat american Mike Pompeo a afirmat că Washingtonul va coopera cu guvernul din Kiev pentru a opri construirea gazoductului care, a precizat el, “subminează securitatea economică şi strategică a Ucrainei”.

Cancelarul german Angela Merkel a răspuns reamrcilor lui Pompeo, subliniind că noul gazoduct rusesc nu va priva Ucraina de rolul ei ca ţară de tranzit pentru gazul rusesc.

Nord Stream 2 prevede construirea a două conducte de gaz care se vor întinde din Rusia până pe coasta Germaniei, pe sub Marea Baltică, ocolind Ucraina în întregime. Proiectul, care urmează să fie finalizat înainte de sfârşitul anului viitor, implică Gazprom, precum şi compania franceză Engie, compania austriacă OMV AG, compania britanico-olandeză Royal Dutch Shell precum şi companiile germane Uniper şi Wintershall.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor