Polonia şi SUA semnează un acord pentru gaz natural lichefiat pe 20 de ani
alte articole
Polonia încearcă să reducă dependenţa de gazul rusesc şi de conducta Nord Stream 2 şi se va aproviziona cu gaz natural lichefiat (GNL) din Statele Unite. Acordul ar trebui să asigure 15% din nevoile zilnice de gaze ale Poloniei în următorii 20 de ani.
Compania poloneză de stat PGNiG şi compania americană Port Arthur LNG, care este parte a firmei Sempra Energy, au anunţat miercuri încheierea unui acord pentru livrarea de gaz natural lichefiat american. Acordul este doar unul dintr-o serie de acorduri pe care statul UE le-a semnat cu furnizori de gaz americani în ultimele săptămâni, potrivit Deutsche Welle.
În baza acordului, compania americană va livra anual 2,7 miliarde de metri cubi de gaz natural lichefiat Poloniei pe o perioadă de 20 de ani. GNL-ul este un gaz transformat în formă lichidă pentru a putea fi transportat pe mare.
Cantitatea de 2,7 miliarde de metri cubi de GNL ar trebui să acopere aproximativ 15% dintre nevoile zilnice de gaz ale Poloniei.
Acordul are loc într-un moment în care atât SUA, cât şi Polonia încearcă să limiteze dominaţia gazoductului Nord Stream 2, care este construit de gigantul rus Gazprom în colaborare cu câteva companii europene cu scopul de a livra gaz rusesc direct spre Germania, pe sub Marea Baltică, ocolind sistemul de conducte existent în Ucraina.
Ministrul polonez de Externe, Jacek Czaputowicz, s-a întâlnit miercuri în Varşovia cu John Sullivan, adjunct al secretarului de stat american, şi a caracterizat sprijinul Germaniei pentru Nord Stream 2 ca fiind anti-european. El a mai precizat că proiectul afectează securitatea întregii Uniuni Europene.
Czaputowicz a criticat de asemenea şi Austria pentru că Uniunea Europeană nu a dezbătut proiectul Nord Stream 2 în cele şase luni în care Viena a deţinut preşedinţia blocului.
În ultimele săptămâni, Polonia a semnat de asemenea acorduri pe termen lung pentru gaz cu furnizorul american Cheniere din Houston, Texas, precum şi cu Venture Global Calcasieu Pass şi Venture Global Plaquemines, ambele având sediul în statul american Louisiana.
În luna iulie, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker şi preşedintele SUA Donald Trump, au convenit să depună eforturi pentru livrarea unor cantităţi mai mari de gaz american spre Europa. După o întâlnire la Casa Albă, Trump a afirmat: “Uniunea Europeană doreşte să importe mai mult gaz natural lichefiat din SUA şi va fi un cumpărător foarte, foarte mare”.
Juncker a precizat că UE va construi un număr mai mare de terminale pentru a importa GNL. În prezent, există aproximativ 30 de terminale pentru GNL în Europa.