Hackerii chinezi au vizat agenţia australiană de informaţii

O imagine de pe situl ABC în care este înfăţişat programul de investigaţie Four Corners privind informaţiile secrete despre care s-a raportat că au fost furate de hackerii chinezi de la guvernul şi companiile din Australia.
O imagine de pe situl ABC în care este înfăţişat programul de investigaţie Four Corners privind informaţiile secrete despre care s-a raportat că au fost furate de hackerii chinezi de la guvernul şi companiile din Australia. (Screenshot via The Epoch Times)

Planurile pentru noul sediu al agenţiei de informaţii din Australia, situată în capitala Canberra, au fost furate de hackerii chinezi, potrivit Australian Broadcasting Corporation.

Vestea, care a lovit în plin Australia luni seara, a venit la mai puţin de două luni după ce prim-ministrul australian Julia Gillard a negociat un "parteneriat strategic" cu noua conducere a Partidului Comunist Chinez şi după lansarea ulterioară a unei Carte Albe a Apărării, care a susţinut că Republica Populară China nu mai este văzută ca o ameninţare.

Ştirea a fost difuzată luni seara în cadrul Four Corners, care este foarte respectat în Australia.

Four Corners a raportat că hackerii au obţinut informaţiile secrete despre Organizaţia Australiană pentru Securitatea Informaţiilor (OASI) prin intermediul unui antreprenor de construcţii.

Printre documentele furate se aflau şi detaliile planurilor de construcţie ale etajelor, sistemelor de securitate, cablării şi locaţiilor serverelor.

Clădirea în valoare de 630 milioane de dolari australieni (aproximativ 606 milioane de dolari americani) urma sa se deschidă în aprilie, dar furtul cibernetic este unul dintre motivele care stau la baza întârzierii finalizării acesteia, precum şi faptul că bugetul său iniţial a fost depăşit cu mai mult de 40 milioane de dolari australieni.

Profesorul Des Ball de la Centrul de Studii Strategice şi de Apărare de la Australian Naţional University a relatat pentru ABC că există două opţiuni acum că construcţia este aproape terminată.

"Una ar fi să lase lucrurile cum sunt şi să practice cel mai înalt nivel de protecţie chiar şi în propriul sediu," a spus el. "Alta [ar fi] să se distrugă complet interiorul şi să se reclădească."

ABC a raportat că reţeaua de e-mail-uri secrete ale Departamentului Australian al Apărării a fost de asemenea spartă, precum şi Cabinetul şi Departamentul Primului-ministru, şi Departamentul Afacerilor Externe şi Comerţului. Hackerii chinezi s-au infiltrat şi în mai multe companii, printre care BlueScope Steel şi producătorul de comunicaţii radio criptate Codan.

Procurorul General Australian Mark Dreyfus a declarat pentru ABC că nu face nici un comentariu cu privire la "problemele operaţionale sau de informaţii."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe