Premiul Pulitzer pentru New York Times; Beijingul este furios

Ziarul The New York Times a dominat premiile Pulitzer din acest an, obţinând patru premii la diferite categorii. Corespondentul de la Shanghai, David Barboza, care a câştigat premiul "Nobel" al jurnalismului cu o anchetă asupra averii enorme acumulate de familia fostului premier chinez Wen Jiabao, este printre câştigători.
The New York Times (Ramin Talaie/Getty Images)
Mioara Stoica
17.04.2013

Ziarul The New York Times a dominat premiile Pulitzer din acest an, obţinând patru premii la diferite categorii. Corespondentul de la Shanghai, David Barboza, care a câştigat premiul "Nobel" al jurnalismului cu o anchetă asupra averii enorme acumulate de familia fostului premier chinez Wen Jiabao, este printre câştigători.

Ancheta sa a fost judecată de către comisia de examinare ca una dintre cele „mai bine documentate şi făcute publice sub o foarte mare presiune exercitată de oficialii chinezi". Bineînţeles că reacţia Beijingului nu s-a lăsat aşteptată.

De fapt reporterul de 47 de ani a sfidat China. Timp de un an el a cercetat în mod amănunţit grămezi de acte, identificând numele rudelor lui Jiabao şi sumele de bani acumulate de familia sa.

"Dovezile, sute de nume şi o reţea care conectează peste 100 de companii, au apărut în registrele financiare ale oficialilor chinezi", a declarat Barboza, aşa cum a raportat AgiChina24.

Ancheta, care a înfuriat guvernul chinez, a arătat modul în care unele decizii ale guvernului Wen Jiabao au favorizat afacerile membrilor acestuia de familie, însă fără nicio dovadă de o intervenţie directă a acestuia.

Pe baza documentelor confidenţiale şi a registrelor financiare de la numeroase societăţi, articolul a demonstrat cum întreaga familie a fostului prim-ministru s-a îmbogăţit uluitor începând cu anul 1998, atunci când "bunicul Wen", aşa cum este supranumit în mod sarcastic, a obţinut postul de adjunct al primului ministru.

Totul se învârte în jurul companiei de servicii financiare chineze Ping An Insurance: mama lui Wen Jiabao, Yang Zhiyun, ar fi titularul înregistrat al unui pachet al companiei de 120 de milioane de dolari, în timp ce fiul său, Winston Wen ar fi fost unul dintre principalii furnizori ai companiei, atunci când el a fost şef al Unihub, o societate de telecomunicaţii.

Imediat după ce ancheta a fost trimisă la presă în luna octombrie, pumnul de fier al cenzurii a blocat site-ul chinez al New York Times, cum se întâmplase deja în luna iunie cu un articol similar al Bloomberg, unde era implicat viitorul preşedinte Xi Jinping.

În luna ianuarie a acestui an, New York Times a făcut cunoscut faptul că din acel moment este atacat în mod continuu de hackerii din China, cum de altfel se întâmplă la mai multe alte ziare şi companii din SUA.

Din nou reacţia chineză a fost imediată: a doua zi după atribuirea Premiului Pulitzer lui Barboza, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Hua Chunying, a reiterat că în spatele ziarului New York Times există "alte scopuri". La data publicării, autorităţile chineze au susţinut că ancheta este parte dintr-o campanie de defăimare împotriva dezvoltării Chinei- deşi ancheta era concentrată asupra corupţiei.

Cotidianul din New York a primit alte patru premii Pulitzer, dintre care două despre giganţii americani, cum ar fi Apple şi Wal-Mart. Printre câştigători sunt: fotograful de la Agenţia France Presse, Javier Manzano, pentru o fotografie la Alep, Siria; Sun Sentinel din Fort Lauderdale, Florida; asociaţia non-profit InsideClimateNews; la proză a câştigat Adam Johnson cu "Domnul orfanilor".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor