Hackeri ai guvernului chinez fură date secrete de la un contractor al Marinei SUA [Washington Post]

(Getty Images)
Andrei Popescu
10.06.2018

Hackeri ai guvernului chinez aparent s-au infiltrat în calculatoarele unui contractor al Marinei SUA şi au furat o cantitate mare de date de securitate secrete privind războiul subacvatic, a relatat publicaţia americană The Washington Post.

Citând oficiali americani nespecificaţi, Washington Post a precizat vineri că hackerii au furat 614 gb de date secrete, inclusiv informaţii privind senzori, sisteme criptografice submarine şi un proiect cunoscut sub numele de Sea Dragon.

Oficialii au refuzat să îl identifice pe contractorul compromis însă au dezvăluit că acesta lucra la Centrul Maritim pentru Război Subacvatic, o organizaţie militară cu sediul în Newport, Rhode Island, care desfăşoară cercetări şi teste pentru submarine şi arme subacvatice.

Printre datele furate s-au aflat de asemenea şi date privind dezvoltarea unei rachete supersonice anti-nave ce ar trebui să fie dată în folosinţa submarinelor americane până în anul 2020.

Actitivăţile de compromitere a securităţii aparent au avut loc în lunile ianuarie şi februarie ale acestui an, iar Marina, cu ajutorul FBI, a desfăşurat o investigaţie asupra incidentului.

“Conform regulamentelor federale, există măsuri în vigoare care cer companiilor să anunţe guvernul când a avut loc un ‘incident cibernetic’ care are reale sau potenţiale efecte adverse asupra reţelelor care conţin informaţii nesecretizate controlate. Ar fi nepotrivit să discutăm alte detalii în acest moment”, a declarat Marina SUA pentru Reuters.

Washington Post a afirmat că a convenit să nu publice unele detalii despre proiectul de rachetă compromis, după ce Marina a precizat că publicarea lor ar putea afecta securitatea naţională.

Comandantul american Bill Speaks, purtător de cuvânt al Marinei SUA, a refuzat să comenteze articolul publicat de Washington Post, invocând motive legate de securitate.

“Evoluţia pericolelor cibernetice este o probleme gravă şi ne întărim permanent cultura în domeniul securităţii cibernetice, concentrându-ne pe conştientizarea ameninţării cibernetice şi pe eficienţa sistemelor noastre de apărare cibernetică şi a capabilităţilor legate de tehnologia informaţiei”, a precizat Speaks.

Dezvăluirea atacului cibernetic are loc pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre Beijing şi Washington privind o serie de probleme, de la comerţ până la chestiuni militare.

Luna trecută, Pentagonul a retras o invitaţie făcută Chinei de a participa la un exerciţiu maritim comun condus de SUA în Pacific din cauza militarizării continue desfăşurate de regimul comunist chinez în Marea Chinei de Sud.

De asemenea, dezvăluirea despre compromiterea contractorului a fost făcută după ce un fost ofiţer CIA a fost condamnat pentru că a oferit Chinei date în schimbul unei sume de bani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor