Beijingul avertizează că avioane de luptă stealth vor patrula în spaţiul aerian al Taiwanului

Avion de luptă chinez Chengdu J-20
Avion de luptă chinez Chengdu J-20 (Wikipedia.org)

Statul comunist chinez a indicat la un moment dat că noile avioane de vânătoare stealth J-20 vor patrula în spaţiul aerian din jurul şi deasupra Taiwanului pentru a pune presiune pe naţiunea insulă să se reunifice cu China, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Mesajul de avertizare a fost anunţat recent de către strategul militar chinez Wang Mingliang, de la Universitatea chineză pentru Apărare Naţională, în timpul unui program special privind Taiwanul, ce a fost difuzat de Televiziunea Centrală Chineză (CCTV).

“Avioanele de vânătoare J-20 pot veni şi pleca după bunul plac deasupra Taiwanului”, a afirmat Mingliang, adăugând că Taiwanul este neliniştit din cauza “loviturilor de precizie asupra conducerii ţării sau a ţintelor cheie”.

Mingliang a precizat că J-20 a fost proiectat să pătrundă prin zona de apărare şi identificare aeriană a Taiwanului pentru a lansa misiuni de recunoaştere sau asalt asupra insulei. Strategul militar a mai afirmat că avionul de vânătoare cu tehnologie stealth ar putea înfrunta cu uşurinţă avioanele învechite F-16 şi Mirage 2000, care încă reprezintă elementul central al apărării aeriene a insulei. Cu alte cuvinte, strategul chinez a precizat că avioanele de luptă stealth vor fi superioare în orice operaţiune de luptă sau luptă aeriană ce ar putea avea loc între două avioane deasupra sau în jurul Taiwanului.

La începutul acestei luni, o ameninţare similară a făcut şi Zhou Chenming, un alt strateg militar chinez, care a afirmat că exerciţiile maritime indică faptul că avioane de luptă stealth vor fi trimise spre Taiwan şi în regiunile puternic disputate ale Mării Chinei de Sud.


Obiectivul Beijingului este "reunificarea cu Taiwanul" şi "aceasta este doar un singur aspect, a declarat Dan Blumenthal, director pentru studii asiatice la American Enterprise Institute, pentru Business Insider, adăugând că războaiele cibernetic, maritim şi politic reprezintă cele trei domenii în care Beijingul va rămâne dominant în încercarea de a reunifica Taiwanul cu China continentală.

Business Insider a indicat că Taiwanul are o strategie pentru a contracara avioanele de luptă stealth ale Beijingului: noi radare mobile pasive şi noi radare active pentru avioanele lor de luptă F-16V, potrivit publicaţiei Taipei Times. Taiwanul îşi consolidează unităţile de război electronic şi de rachete avansate cu speranţa că va descuraja Beijingul să îi încalce spaţiul aerian cu avioane stealth.

“Este exact ce ar trebui să facă. Aşa cum ar face oricare altă ţară, ei vor încerca să alunge [avioanele J-20]”, a susţinut Blumenthal, adăugând că planul taiwanezilor va fi eficient, dar că ţara totuşi nu va fi capabilă să îşi apere spaţiul aerian în acelaşi mod în care o fac mari puteri precum SUA.

“Taiwanul ar putea probabil folosi orice fel de ajutor”, a adăugat Blumenthal.

Ţinând cont de faptul că producţia de avioane de luptă J-20 este totuşi restrânsă, este greu să se estimeze cât de multe astfel de avioane va avea Beijingul pentru următoarea patrulă deasupra spaţiului aerian taiwanez. Dar, un lucru este sigur, precizează Zero Hedge: probabilitatea unui conflict armat între China şi Taiwan creşte cu fiecare săptămână.