SUA, pregătită pentru atacuri cibernetice împotriva Chinei şi Rusiei

Armata americană şi-a exprimat încrederea că poate bloca infrastructura critică atât în Rusia cât şi în China, în cazul unui potenţial viitor conflict.
(Getty Images)

Dacă SUA se implică vreodată într-un conflict militar direct cu Rusia sau China, Pentagonul este încrezător că poate bloca infrastructura critică în ambele ţări folosind mijloace de luptă cibernetice.

General-locotenentul Paul Nakasone, numit de preşedintele american Donald Trump să conducă Comandamentul Cibernetic al SUA şi Agenţia pentru Securitate Naţională (NSA), a declarat Comisiei de Informaţii din Senatul american, în timpul audierii pentru confirmarea sa, că atât China cât şi Rusia încearcă să desfăşoare aceleaşi tipuri de atacuri împotriva Statelor Unite. În acest moment, astfel de activităţi sunt limitate la recunoaştere, însă unităţile de infrastructură vizate includ reţele de energie electrică, transport şi pieţe financiare.

Nakasone a identificat aceste sisteme critice de infrastructură drept o “vulnerabilitate critică în apărarea ţării” şi că ele reprezintă un pericol semnificativ pentru securitatea naţională. Acesta a numit mediul ameninţărilor “provocator şi volatil” şi că este o prioritate pe lista intereselor legate de securitatea naţională.

Anterior s-a raportat că aceste vulnerabilităţi vor exista timp de cel puţin 10 ani.

Ca răspuns la întrebările senatorilor, generalul cu trei stele a afirmat că, de fapt, Comandamentul Cibernetic dezvoltă în mod activ capabilităţi pentru “a ameninţa infrastructura critică a adversarilor de la egal la egal”, făcând referire la ţări precum Rusia şi China.

Generalul a adăugat: “Pentru a opera eficient în spaţiul cibernetic, forţele americane trebuie să aibă abilitatea de a desfăşura o serie de activităţi pregătitoare care ar putea include obţinerea de acces secret la sisteme şi reţele cibernetice relevante din punct de vedere operaţional”.

Nakasone a mai precizat că inamicii SUA deja folosesc tehnologie avansată în domeniul inteligenţei artificiale în operaţiunile militare cibernetice. În următorii 3 până la 5 ani, a adăugat el, o astfel de tehnologie va fi comună.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe