Kaspersky eşuează în planul de anulare a interdicţiei programului său în SUA

(Getty Images)
Andrei Popescu
31.05.2018

O judecătoare americană a respins procesele intentate de compania rusă Kaspersky Lab, care doreşte să anuleze interdicţia de utilizare a programului său în calculatoarele guvernului SUA.

Compania a precizat că va face apel la decizia luată miercuri de un tribunal districtual din Washington, care lasă neschimbate interdicţiile cerute de Congresul SUA şi aplicate de Departamentul american al Securităţii Interne, potrivit RFE/RL.

Interdicţiile au fost aplicate anul trecut ca urmare a afirmaţiilor unor oficiali americani din domeniul informaţiilor şi securităţii, conform cărora firma Kaspersky ar putea fi folosită de spioni ruşi pentru a periclita securitatea naţională a SUA.

Kaspersky a catalogat interdicţiile ca “neconstituţionale” şi “nedrepte”, precizând că acestea nu se bazează pe nicio “dovadă semnificativă” descoperită de guvernul american.

În procesele intentate, compania rusă a subliniat că guvernul american nu a prezentat niciodată vreo dovadă că ar fi comis o infracţiune sau că produsele sale au fost folosite în mod abuziv de către Rusia.

Judecătoarea districtuală Colleen Kollar-Kotelly din Washington a respins de asemenea şi acţiunea companiei ruse de a anula interdicţia administrativă a guvernului american privind utilizarea programului Kaspersky, care a precedat interdicţia Congresului.

Kaspersky Lab şi fondatorul său, Eugene Kaspersky, au negat în repetate rânduri că ar fi încălcat legea şi a afirmat că firma nu va ajuta niciun guvern prin activităţi de spionaj cibernetic.

Compania a intentat procesele ca parte a unei campanii de respingere a acuzaţiilor de vulnerabilitate în faţa influenţei Kremlinului.

De asemenea, pentru a risipi temerile că guvernul rus ar putea folosi compania, Kaspersky a anunţat că va deschide un centru de date în Elveţia pentru a gestiona problemele de securitate care îi afectează clienţii din SUA şi Europa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor