Hacker creează un arbore genealogic cu 13 milioane de membri

Arbore genealogic vechi. (commons.wikimedia.org)
Epoch Times România
02.11.2013

Un hacker priceput a creat ceea ce mulţi numesc cel mai mare arbore genealogic din lume. Cu mai mult de 13 milioane de membri, arborele este mai mare decât populaţia multor naţiuni de mici dimensiuni, conform CBS News.

Acesta ajunge până în secolul 15, când Imperiul Roman de Răsărit a fost învins de turcii otomani, când exploratorii europeni au descoperit pentru prima dată “Lumea Nouă” şi când imperiul incaş şi cel aztec erau în plină glorie.

Autointitulându-se un “hacker al genomului”, biologul informatician Yanic Erlich a cules date de pe site-uri de genealogie, incluzând 43 de milioane de profile publice de pe site-ul geni.com, conform cbsnews. Multe profile conţin locul naşterii şi morţii, precum şi fotografii.

Echipa lui Erlich a folosit datele pentru a crea un stoc de trăsături şi informaţii genetice. Toate numele au fost scoase pentru a proteja intimitatea.

Este o îmbunătăţire majoră faţă de metoda clasică în care se adună date de naştere şi de moarte din arhivele bisericilor şi interviuri de familie.

Erlich şi echipa să se aşteaptă ca acest arbore extins să ajute biologii şi genealogii să înţeleagă mai bine cum genele contribuie la trăsături specifice, cum ar fi longevitatea şi fertilitatea. Uitându-se pe o linie temporală, cercetătorii ar putea să spună când o trăsătură a început să se schimbe şi dacă unele gene sunt mai influente faţă de altele.

El şi-a prezentat lucrarea la reuniunea anuală din Boston, în cadrul American Society of Human Genetics, pe 24 octombrie. Cel puţin un genetician din public a afirmat că este prudent în a evalua valoarea ştiinţifică a arborelui cu 13 milioane de membri.

“Toată lumea vrea să-şi urmărească familia până la regalitate” afirmă Lisa Cannon-Albright, un genetician al Universităţii din Utah, pentru Nature. “Când vine vorba de aceşti giganţi genealogici, noi nu credem în ei dacă trec de o anumită dată.” Ea numeşte anul 1500 ca limită.

Arborii genealogici anteriori ajungeau la maxim câteva sute de mii de membri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor