Bătălia pentru Piaţa Taksim

Fumul de gaze lacrimogene, focul mocnit, baricadele arse şi urmele împrăştiate lăsate de bombele de benzină fac ca Piaţa Taksim din Istanbul să arate ca un câmp de luptă.
Un protestatar reacţionează la gazele lacrimogene din timpul ciocnirilor din Piaţa Taksim din Istanbul, la 11 iunie 2013 (Aris Messinis / AFP / Getty Images)
Emel Akan
12.06.2013

Fumul de gaze lacrimogene, focul mocnit, baricadele arse şi urmele împrăştiate lăsate de bombele de benzină fac Piaţa Taksim din Istanbul să arate ca un câmp de luptă.

Marţi, sute de poliţişti au coborât în ​​piaţa din centrul oraşului Istanbul, ca să împrăştie protestatarii. Aceasta a fost cea mai mare demonstraţie de forţă în ultima săptămână şi jumătate, după scandalul stârnit de intervenţia poliţiei, ca răspuns la protestele împotriva construirii unui mall în locul unui parc din Piaţa Taksim.

Acţiunile poliţiei au continuat până noaptea târziu. În jurul miezului nopţii, protestatarii s-au adunat în parcul din piaţă, iar sutele de forţe de poliţie prezente la faţa locului trăgeau ocazional cu gaze lacrimogene. Buldozerele au început să elimine o parte a baricadelor.

"Din senin, am auzit un zgomot puternic şi, ulterior, gazele ne-au înconjurat. De fapt, le-au tras pe traseul pe care ne retrăgeam, prinzându-ne într-o capcană cu gaz. O femeia din spatele meu s-a plâns "mor, mor". "Plămânii îţi ard atât de tare încât îi simţi ca şi cum ţi-ar sângera", a spus unul dintre protestatarii prezenţi în piaţa Taksim la momentul intervenţiei poliţiei, care a dorit să rămână anonim din motive de siguranţă.

"Poliţia a tras cu gaze lacrimogene în mulţime, în parcul Gezi fără discriminare. Erau oameni de toate vârstele", a spus un protestatar.

Primarul Istanbul-ului, Huseyin Avni Mutlu, a declarat într-un anunţ televizat marţi că "vom continua măsurile, neîncetat, fie zi sau noapte, până când "elementele marginale" sunt eliminate, iar piaţa este deschisă poporului", potrivit Reuters.

Potrivit ziarului Hurriyet Turkish Daily, prim-ministrul Turciei, Recep Tayyip Erdogan a declarat în aceeaşi zi "Ce era să facem? Să îngenunchem în faţa acestor oameni şi să le cerem să ia bannerele? Cum ar fi putut fi eliminate acele zdrenţe ilegale de pe clădirile publice? "

Erdogan a cerut protestatarilor să "vadă imaginea de ansamblu, să înţeleagă intriga şi să se retragă de pe străzi".

Unii dintre protestatari au putut fi văzuţi aruncând bombe de benzină şi pietre în poliţie. Alţi protestatarii declară că se distanţează de aceste acţiuni şi insistă că doresc să aibă un protest paşnic.

Mai devreme în aceeaşi zi poliţia a arestat 49 de avocaţi care s-au adunat la tribunalul Caglayan din Istanbul, toţi fiind eliberaţi după ce au fost duşi la poliţie.

Protestele în curs de desfăşurare dezvăluie nemulţumirea unor părţi a societăţii turce faţă de Erdogan, şi seamănă cu protestele similare care au "măturat" naţiunile arabe în 2011.

Protestatarii afirmă că Erdogan a devenit tot mai autoritar şi conservator, că a stat prea mult la putere, şi ridică obiecţii faţă de interdicţiile impuse recent privind vânzarea de alcool şi libertatea de exprimare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor