Guvernul neagă că pedepseşte UDMR pentru votul privind moţiunea de cenzură.
alte articole
Acuzat de de liderii UDMR că a trecut la demiterea reprezentanţilor Uniunii din structurile de guvernare, ca sancţiune pentru votul împotriva Cabinetului Ponta la moţiunea de cenzură, Guvernul se apără, catalogând drept "false" acuzele ce i se aduc:
"Afirmaţiile conform cărora Secretarul de stat, Laczikó Enikő, a fost demisă din funcţia de şef al Departamentului pentru Relaţii Interetnice sunt false. Nu este vorba de demitere, ci de o schimbare pe funcţie în cadrul aceleiaşi instituţii. Doamna Laczikó Enikő a fost numită vicepreşedinte al DRI. În funcţia de preşedinte al DRI a fost numit domnul Amet Aledin, fost membru al Parlamentului României, din partea Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România. Domnul Amet Aledin este un reprezentant al minorităţilor naţionale", se arată într-un comunicat de presă al Guvernului, citat de Mediafax.
Comunicatul vine la scurt timp după ce preşedintele executiv al UDMR, Kovacs Peter, a acuzat Guvernul că sancţionează Uniunea pentru votul de la moţiunea de cenzură, prin demiterea reprezentanţilor săi în structurile de guvernare şi i-a cerut, din nou, preşedintelui Iohannis semnarea unui pact pentru minorităţi.
Kovacs Peter mai precizează în comunicatul său că, până acum, UDMR a obţinut înţelegerea partidelor aflate la guvernare, fie ele de stânga sau de dreapta, în privinţa conducerii acestei instituţii de către un reprezentant al celei mai mari minorităţi naţionale autohtone.
Reamintim că, în urmă cu patru zile, în Parlament s-a votat moţiunea de cenzură vizând demiterea premierului Ponta, trimis în judecată în dosarul Turceni-Rovinari. Anterior votului, Victor Ponta i-a somat pe UDMR-işti să-şi declare poziţia:
"Mulţumim şi grupului minorităţilor naţionale care a susţinut guvernarea şi care acum dă un semnal al toleranţei. UDMR a fost întotdeauna constant în a combate implicarea judiciarului în actul de politică. Respect dreptul dvs de a vota moţiunea dar cred că trebuie să spuneţi care este poziţia dvs faţă de ce spun colegii liberali. În 2012 au spus că nu sunteţi buni să guvernaţi, acum vor spune că sunteţi buni."
În replică, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor a explicat că parlamentarii formaţiunii sale vor vota pentru demiterea guvernului, nu pentru textul moţiunii:
"Vom vota moţiunea de cenzură. Dar nu trebuie ca votul să fie interpretat pentru textul moţiunii. O moţiune nu trebuie îndreptată împotriva unui singur membru al Guvernului. Investiţiile sunt ca şi inexistente, Guvernul creează tensiuni între diferite grupuri sociale, ordonanţele de urgenţă creează dezechilibru între executiv şi legislativ. Unii dintre membrii Guvernului au devenit portavocea extremismului şi naţionalismului orb.
Cetăţenii aşteaptă de la noi toţi consecvenţă şi o acţiune logică. O formaţiune aflată în opoziţie nu poate să voteze altfel decât împotriva Guvernului.", declara Hunor.