Guvernul lui Merkel, semnal puternic. Grindeanu & Co, criticaţi pentru lovitura dată Justiţiei

Guvernul Grindeanu a trecut peste "îndoielile majore ale preşedintelui, ale justiţiei şi ale unei largi părţi a populaţiei" şi a adoptat controversatele ordonanţe-elefant, decizie care nu reprezintă sub nicio formă un semnal bun şi corect, a atras atenţia Executivul Germaniei.
Cancelarul german Angela Merkel.
Cancelarul german Angela Merkel. (Captură Foto)

Guvernul Germaniei a solicitat răspunsuri clare din partea noii puteri de la Palatul Victoria legat de viziunea sa cu privire la continuarea luptei ferme împotriva corupţiei şi la întărirea statului de drept, a informat miercuri, în cadrul unui comunicat de presă, Ambasada Germaniei la Bucureşti.

"În noaptea trecută, guvernul României a emis două ordonanţe de urgenţă pe care le cunoaştem în linii mari şi care aduc modificări Codului penal, precum şi amnistii penale. Este foarte evident că prin intermediul acestor decizii, Guvernul României a trecut peste îndoielile majore ale preşedintelui României, ale justiţiei şi ale unei largi părţi a populaţiei. Urmărim cu o oarecare îngrijorare aceste evoluţii. Pentru că şi o mare parte a societăţii civile din România îşi exprimase, deja, foarte clar, îngrijorările cu privire la deciziile luate şi la subiectul despre care este vorba", se arată în comunicatul citat.

Documentul aminteşte şi de criticile venite de la Comisia Europeană prin preşedintele Jean-Claude Juncker şi prim-vicepreşedintele Frans Timmermans.

"Cred că putem afirma că aceste decizii nu reprezintă în niciun caz un semnal bun şi corect şi având în vedere unele decizii iminente, la nivelul Uniunii Europene, ce privesc România. Din acest considerent, ne dorim răspunsuri clare din partea Guvernului legat de viziunea acestuia cu privire la continuarea luptei ferme împotriva corupţiei şi la întărirea statului de drept, în aceste condiţii-cadru legale schimbate", este poziţia Guvernului german cu privire la deciziile luate recent de Executivul de la Bucureşti.

Alt semnal puternic

În acelaşi timp, Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România) şi-a manifestat îngrijorarea că modificările aduse Codului Penal vor avea impact negativ asupra relaţiilor economice bilaterale româno-germane.

"Modificările aduse Codului Penal şi Codului de Procedură Penală prin Ordonanţă de Urgenţă pune, în opinia companiilor germane din România, sub semnul întrebării voinţa nouluiGuvern de a continua fără compromisuri lupta împotriva corupţiei. O limitare a principiilor statului de drept şi pericolul reapariţiei corupţiei vor avea evidente efecte negative asupradezvoltării economice a ţării.

Aceste acţiuni transmit un puternic semnal de nesiguranţă înrândul investitorilor germani şi pot influenţa negativ strânsele relaţii economice dintre Româniaşi Germania.

România este în pericol de a-şi pierde imaginea pozitivă, recâştigată cu greu în ultimul an.Acest lucru este cu atât mai regretabil, cu cât România îşi slăbeşte astfel poziţia sa caamplasament investiţional stabil şi de încredere, mai cu seamă în contextul politic delicat lanivel global."