Guvernul italian a continuat să construiască tabere segregate pentru familii de romi (comisar Consiliul Europei)

În pofida elaborării unei strategii, guvernul italian a continuat să construiască tabere segregate pentru a găzdui familii de romi 'generând marginalizarea în continuare a comunităţilor şi alimentând rasismul', se arată într-un raport al comisarului pentru drepturile omului din cadrul Consiliului Europei, Nils Muiznieks, citat de Financial Times (FT).
. (DENIS CHARLET / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
19.09.2012

În pofida elaborării unei strategii, guvernul italian a continuat să construiască tabere segregate pentru a găzdui familii de romi 'generând marginalizarea în continuare a comunităţilor şi alimentând rasismul', se arată într-un raport al comisarului pentru drepturile omului din cadrul Consiliului Europei, Nils Muiznieks, citat de Financial Times (FT).

Muiznieks a salutat strategia naţională a Italiei pentru integrarea comunităţilor de romi, precum şi angajamentul ţării de a nu mai respinge imigranţii din Libia, dar a criticat marginalizarea comunităţilor de romi.

'Moştenirea trecutului cântăreşte încă greu şi fac apel la actualul guvern să se delimiteze clar de ea', a spus Muiznieks, referindu-se la practicile anti-imigraţie sprijinite de Liga Nordului, aliatul xenofob din coaliţie al fostului premier Silvio Berlusconi. 'Aceste politici [negative] sunt menţinute, din păcate, în timp ce cele unele pozitive sunt puse în aplicare, fapt care conduce la o abordare mixtă', a adăugat el.

Potrivit raportului, sistemul judiciar lent din Italia şi politicile dure în materie de imigraţie generează 'îngrijorări serioase' şi afectează creşterea economică a ţării.

Muiznieks le-a cerut autorităţilor italiene să-şi regândească legislaţia, care nu este în conformitate cu standardele europene. El a apreciat guvernul tehnocrat pentru 'unii paşi pozitivi buni', deşi, în unele cazuri, politicile sunt contradictorii, creând efecte defavorabile, în special privind imigranţii.

'Aş dori să văd aceste lucruri schimbate, făcând din Italia o ţară mai bună', a declarat el pentru FT, menţionând că luarea deciziilor înainte de alegerile ce urmează să aibă loc în aprilie va fi 'foarte provocatoare'.

Ministrul italian al justiţiei, Paola Severino, a accelerat măsurile de reformare a instanţelor neproductive, acestea din urmă fiind estimate în raportul lui Muiznieks că determină o scădere a creşterii economice anuale a Italiei cu 1 punct procentual.

Între 2007 şi 2011, Italia a fost obligată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului să plătească circa 30 de milioane de euro pentru încălcările comise. În acest an, suma ar urma să fie de cel puţin 10 milioane de euro.

'Ţara nu îşi poate permite un astfel de sistem judiciar ineficient', a declarat Muiznieks, adăugând că, deşi el nu evidenţiază Italia pentru slăbiciunile sale în acest sector, Roma a fost singura cea mai mare sursă de cauze repetitive depuse la instanţa europeană.

Cu aproximativ 9 milioane de cazuri penale şi civile nerezolvate la toate nivelurile de jurisdicţie şi o lungime medie de peste opt ani a proceselor penale, sistemul judiciar este considerat unul dintre obstacolele din calea creşterii economice a Italiei.

'Raportul încurajează guvernul să-şi continue calea de reforme', a afirmat Paola Severino, subliniind că unele dintre sugestiile comisarului Muiznieks au fost deja puse în aplicare. 'Consideraţiile negative sunt consecinţa unor ani de ineficienţă şi nu pot fi rezolvate printr-o atingere a baghetei magice. Este nevoie de timp pentru a vedea rezultatele reformelor ', a adăugat ministrul italian al justiţiei.

Comisarul din cadrul Consiliului Europei şi-a exprimat îngrijorarea privind restructurarea Oficiului Antidiscriminare din Italia din cauza reducerilor bugetare şi a făcut apel la autorităţi să menţină un personal adecvat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor